Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sparta doma oslavila 130 let od založení klubu výhrou nad Zlínem 2:0

Fotbalisté pražské Sparty porazili v 16. kole první ligy Zlín 2:0. Obhájci titulu se díky vítězství ve výročním utkání k 130 letům od založení klubu vrátili do čela tabulky o dva body před městského rivala Slavii. O výhře domácích rozhodl dvěma brankami v prvním poločase Veljko Bermančevič.

Sparťané prohráli jediné z 16 kol této ligové sezony a ideálně se naladili na čtvrteční domácí utkání skupiny Evropské ligy s Betisem Sevilla. "Ševci" ve čtvrtém ligovém duelu pod trenérem Bronislavem Červenkou poprvé nebodovali a zůstali na předposledním 15. místě.

Na lavičce Sparty začal po uzdravení stoper Krejčí. Na hrotu domácího útoku nastoupil Kuchta, který minulý víkend navštívil noční podnik v Olomouci, kvůli čemuž byl spolu s beky Brabcem a Coufalem vyřazen z české reprezentace.

Pražané odehráli utkání ve výročních černozlatých dresech. Úřadujícím mistrům se výborně povedl začátek a už ve třetí minutě udeřili. Birmančevič si zpracoval Kuchtovu přihrávku a skákavou střelou otevřel skóre.

V 18. minutě Wiesner našel za obranou Kuchtu, jenže jeho střela na vzdálenější tyč skončila vedle. O chvíli později se do přihrávky Birmančeviče vložil hostující obránce Pidro a gólman Dostál vytáhl míč na roh. Poté Kuchtu vysunul pro změnu Birmančevič, ale sparťanský útočník zamířil nad. V 38. minutě dostal Kuchta od Sadílka další přihrávku za obranu, na zlínského brankáře však opět nevyzrál. Akce ještě pokračovala, jelikož Didiba balon neodvrátil do bezpečí a Wiesnerovu dorážku zastavil Dostál na brankové čáře.

Ve 40. minutě se domácí dočkali druhé trefy. Dostál vyrazil Haraslínovu střelu zpoza vápna vedle sebe a dorážející Birmančevič se zblízka nemýlil. Srbský křídelník podruhé v české lize vstřelil dvě branky v jednom utkání a v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže zaznamenal šestý zásah. Sparta má s 40 góly nejlepší útok ligy, naopak Zlín s 37 inkasovanými brankami nejhorší defenzivu soutěže.

Po změně stran Sadílek zpoza šestnáctky napálil břevno. V 62. minutě naskočil do hry Krejčí, který vinou zranění nastoupil za Spartu po sedmi soutěžních zápasech a poprvé od 8. října. V 84. minutě také Wiesner trefil horní tyč, v závěru duelu střídající Dramé vystřelil z dálky, gólman Pražanů Vindahl ale zakročil.

Sparta doma vyhrála i osmý zápas v ligovém ročníku a s 24 z celkových 41 bodů je tam nejlepším týmem soutěže. Od října 2018 v lize se Zlínem neprohrála 11 utkání po sobě (z toho devět vítězství) a doma mu nepodlehla v 18 z dosavadních 19 duelů.

Sparta Praha - FC Zlín 2:0 (2:0)

Branky: 3. a 40. Birmančevič. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Hrabovský - Machálek (video). ŽK: Černín (Zlín). Diváci: 16.877.

Sparta: Vindahl - Vitík (62. Krejčí), Panák, Sörensen - Wiesner, Kairinen (73. Laci), Sadílek, Zelený - Birmančevič (79. Pešek), Haraslín (62. Karabec) - Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Priske.

Zlín: Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Pidro - Janetzký (60. Slončík), Tkáč (77. Žák) - Fantiš (77. Reiter), Bužek (84. Simerský), Bartošák (60. Dramé) - Vukadinovič. Trenér: Červenka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky sport, fotbal, první, 16. kolo, Sparta, Zlín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta doma oslavila 130 let od založení klubu výhrou nad Zlínem 2:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.