Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Sparťané přivážejí z Ostravy výhru 1:0

Fotbalisté pražské Sparty v 15. kole první ligy zvítězili ve šlágru v Ostravě 1:0. Stačila jim k tomu jediná střela mezi tyče, kterou ve 48. minutě vyslal hlavou po rohu Filip Panák. Letenský obhájce titulu v nejvyšší soutěži podruhé za sebou vyhrál, popáté z posledních šesti kol naplno bodoval a pojistil si vedení v tabulce. Baník před vyprodaným stadionem utrpěl druhou domácí ligovou porážku po sobě a je šestý.

Ostrava před 15 tisíci diváků měla mnohem lepší vstup do zápasu a držela Pražany pod stálým tlakem na své útočné polovině. Po několika náznacích šancí přišla v 19. minutě první vyložená, kterou ale Rigovi po narážečce uvnitř šestnáctky zlikvidoval gólman Vindahl.

Sparta se proti aktivně hrajícímu soupeři vůbec neprosazovala. Po ojedinělé akci sice sudí Petřík nejprve proti Baníku nařídil penaltu za faul na Zeleného, posléze ji ale po konzultaci s videorozhodčím odvolal kvůli předcházejícímu ofsajdu. Jinak hosté v první polovině nepředvedli takřka nic nebezpečného a spíše se jím probránili k bezgólové remíze.

S úvodem druhého poločasu Pražané odhodili pasivitu a hned ve 47. minutě se Pavelkova rána z šestnáctky mihla těsně kolem tyče. Hosté pokračovali v tlaku. Ve 48. minutě si Panák našel na malém vápně centr z rohového kopu a hlavičkou, která byla prvním střeleckým pokusem Sparty mezi tyče v utkání, otevřel skóre. Letenský zadák v lize skóroval poprvé od předloňského září.

Domácí se pak ve své útočné snaze zapomněli vepředu, Pavelka měl v 54. minutě po brejku další stoprocentní příležitost, ale sám před Letáčkem vystřelil vedle brány. Slezané pak obnovili své územní obléhání sparťanského vápna.

V závěru domácí stupňovali tlak i frekvenci centrů do vápna a v 89. minutě i soupeři pořádně zatopila. Rigo však stál při odraženém míči zády k bráně a nestačil svou dorážku usměrnit mezi tyče.

Letenští už cenné tři body udrželi a zlepšili si náladu po čtvrteční porážce 1:2 v Evropské ligy v Glasgow s Rangers. Sparťané v nejvyšší soutěži s Ostravou počtrnácté za sebou bodovali.

Hlasy trenérů po utkání:

Pavel Hapal (Ostrava): „Odehráli jsme výborný zápas, ale jsme zklamaní z výsledku. Sparta měla jednu dvě šance, jednu proměnila, my více, ale nejsme produktivní. Hráli jsme nátlakově, jak jsme chtěli, hra se nám dařila, akorát bez gólu. Je to škoda, mohli jsme mít aspoň bod, možná tři. Nakonec nemáme nic. Panák si při rohu naskočil, nedostali jsme se do souboje a zakončoval sám. My měli spoustu rohů, které jsme nevyužili, standardky nám odvracel Sörensen. Chybí nám tam být trochu více agresivní.“
Brian Priske (Sparta): „Máme tři body z těžkého zápasu, to je důležité. Je třeba si uvědomit, kde jsme hráli a s jakým týmem. Potkali jsme se s dobrým týmem, který si zaslouží respekt. Program měl dopad na náš výkon, na druhou stranu to nemá být omluva. Máme široký a dobrý tým a musíme si s tím poradit. Byli jsme pod tlakem, trápili jsme se v defenzivě, ale i v ofenzivě jsme snadno odevzdávali míč. V první poločase nám scházela kvalita, částečně to bylo asi tím, jakou jsme zvolili taktiku. Ale hráči bojovali jeden za druhého. Pokud bych měl ocenit jednu konkrétní věc, tak právě to, jak hráči bojovali. Jinak nám dnes po náročném programu scházela větší energie.“

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 48. Panák. Rozhodčí: Petřík - Paták, Vlček - Černý (video). ŽK: Ewerton, Kubala, Lischka, Ndefe - Kuchta, Vindahl, Priske (trenér). Diváci: 15.081 (vyprodáno).

Ostrava: Letáček - Ndefe, Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta, Kubala (80. Almási), Boula, Rigo (90.+8 Frydrych), Ewerton (86. Šín) - Tanko (80. Klíma). Trenér: Hapal.

Sparta: Vindahl - Vitík, Paták, Sörensen - Preciado (81. Wiesner), Pavelka, Laci (70. Sadílek), Zelený - Birmančevič, Haraslín (63. Karabec) - Kuchta. Trenér: Priske.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky Baník, Sparta, fotbal, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparťané přivážejí z Ostravy výhru 1:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.