Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fotbalisté Slavie zdolali ve skupině Evropské ligy AS Řím 2:0

, aktualizováno 9. listopadu 2023, 21:57

Fotbalisté Slavie ve čtvrtém z šesti utkání skupiny Evropské ligy porazili AS Řím 2:0 a zajistili si účast v jarní fázi pohárů. Ve vyprodaném Edenu rozhodli o vítězství nad finalistou minulého ročníku soutěže v druhém poločase, kdy se trefili Václav Jurečka a Lukáš Masopust. Pražané oplatili sedmému týmu italské ligy prohru 0:2 z úvodního duelu před 14 dny a díky lepšímu skóre se dostali do čela tabulky.

Slávisté získali jistotu, že skončí ve skupině nejhůře na třetím místě, které znamená na jaře účast v nižší Evropské konferenční lize. Český vicemistr je zároveň už jen krok od postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy. Před třetím Servette Ženeva mají Pražané, kteří prošli do jarní části pohárů potřetí za poslední čtyři sezony, pětibodový náskok. V dalším duelu skupiny 30. listopadu nastoupí Slavia na stadionu posledního celku tabulky Tiraspolu.

Pražané v pohárech zdolali italského soupeře po osmi zápasech a částečně napravili nedělní ligovou porážku 1:2 s Plzní. Slávisté zopakovali domácí vítězství 2:0 nad Římany z roku 1996, kdy po následné venkovní prohře 1:3 po prodloužení slavně prošli do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Trenér červenobílých Trpišovský udělal čtyři změny v základní sestavě oproti utkání s Plzní. Do zahajovací jedenáctky naskočili obránci Holeš s Masopustem, Douděra a teprve podruhé za poslední měsíc Jurečka. Římané nastoupili v očekávaném složení a nasadili i největší hvězdu Lukakua, který přispěl gólem k výhře v úvodním vzájemném souboji. Na lavičce AS chyběl trenér Mourinho, slavný portugalský kouč si odpykal poslední část čtyřzápasového trestu za chování po prohraném finále minulého ročníku.

Na slávistech bylo od úvodu vidět, jak moc chtějí odčinit nedělní porážku s Plzní. Vršovičtí začali náporem a celou první půli měli trvalou převahu. Aktuálně sedmý tým italské ligy se s vypětím sil bránil, do vyložených šancí ale aktivní domácí příliš nepouštěl.

Jedinou velkou možnost úvodního dějství měl v 27. minutě Chytil, který převzal Zafeirisovu přihrávku, obtočil se kolem obránce, ale v těžké pozici přestřelil. Lukaku, jenž při minulé návštěvě Edenu v roce 2019 přispěl brankou k vítězství Interu Milán 3:1 v Lize mistrů, se za celou první půli stejně jako ostatní spoluhráče k ohrožení gólmana Mandouse nedostal.

Slávisté začali aktivně i druhý poločas a v 50. minutě otevřeli skóre. Masopustovu hlavičku po Provodově centru ještě gólman Svilar vyrazil, ale dobíhající Chytil posunul pod sebe na Jurečku, který přes padajícího Ndicku dotlačil balon za čáru. Devětadvacetiletý útočník skóroval teprve podruhé od konce září.

Římané mohli prakticky ihned odpovědět, Belottiho střelu ze strany ale chytil Mandous. V 62. minutě postupovali Pražané do přečíslení dvou na jednoho, Chytil však po Jurečkově přihrávce nezakončil. Za chvíli měli domácí po dalším brejku ještě blíže k pojistce, Provodu střelu na vzdálenější tyč s námahou vytáhl na roh Svilar.

Druhý gól přidali nadšeně hrající Pražané v 74. minutě. Oscar před vápnem přenesl míč na Masopusta a ten skákavou střelou k zadní tyči zvýšil. Třicetiletý defenzivní univerzál navázal na branku z úvodního utkání skupiny při vítězství 2:0 v Ženevě.

Domácí pak mohli přidat ještě další gól. Střídající Van Buren ale ve třetí minutě zblízka Svilara neprostřelil a nizozemský útočník pak neuspěl ani v úniku. Pražany to už ale mrzet nemuselo. Římané, kteří vloni ovládli první ročník Evropské konferenční ligy, nevyhráli ani ve čtvrtém pohárovém utkání na české půdě.

Hlasy po utkání:

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Do utkání jsme vstoupili, jak jsme chtěli. Povedlo se nám hrát nátlakovou hru, kterou jsme chtěli hrát první zápas. Tam se nám to nepovedlo. Vytvořili jsme si v první půli velký tlak, ze kterého rezultovaly ne přímo vyložené šance, ale závary v pokutovém území. Do defenzivy jsme hráli v prvním poločase skvěle, dařilo se nám držet těžiště na soupeřově polovině. V druhém poločase nám samozřejmě pomohl brzký gól. Celkově náš výkon pokračoval ve velkých parametrech až do konce a mohli jsme přidat ještě další góly. Na druhou stranu za stavu 1:0 nás podržel Mandy (Mandous). Myslím, že je to zasloužené vítězství po výborném týmovém výkonu."

José Mourinho (trenér AS): „Nedokážu si ten výkon vysvětlit, sám nevím. Slavia si vítězství naprosto jednoznačně zasloužila, zatímco my jsme si jednoznačně zasloužili prohrát. Ne všechny zápasy jsou takhle jasné, někdy je výhra méně zasloužená, ale to není dnešní případ. Nepodařilo se nám vyhrát jediný souboj jeden na jednoho, z individuálního hlediska nefungovalo nic. Hráči nedodrželi prakticky žádné pokyny. Nelíbilo se mi prakticky nic, jediný hráč, který se mi líbil, byl Bove. Prohráli jsme příšerným způsobem, jsem super zklamaný. Je to všechno moje chyba a moje vina. Po zápase jsem si udělal rychlou analýzu hry s hráči v kabině. Nedělám to rád, nechávám to až na další den, ale dnes jsem to tak cítil. Možná proto, že jsem neseděl na lavičce a měl jsem od toho odstup."

Slavia Praha - AS Řím 2:0 (0:0)

Branky: 50. Jurečka, 74. Masopust. Rozhodčí: Lexetier - Mugnier, Rahmouni (všichni Fr.) - Kajtazovič (video, Slovin.). ŽK: Masopust, Ševčík, Van Buren - Paredes, Ndicka. Diváci: 19 265.

Slavia: Mandous - Masopust (78. Vlček), Ogbu, Holeš - Douděra, Zafeiris (78. Ševčík), Oscar (89. Van Buren), Bořil - Provod, Jurečka (87. Wallem) - Chytil (90.+5 Hromada). Trenér: Trpišovský.

Řím: Svilar - Mancini, Llorente (77. Sanches), Ndicka - Celik, Bove, Paredes (84. Costa), Aouar (46. Cristante), El Shaarawy (46. Karsdorp) - Lukaku, Belotti (68. Dybala). Trenér: Foti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, SK Slavia Praha, výhra, AS Řím, Evropská liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Slavie zdolali ve skupině Evropské ligy AS Řím 2:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.