Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražské derby skončilo remízou, oba góly padly z penalty

Fotbalisté Sparty v devátém ligovém kole remizovali v přímém souboji o první místo v tabulce v pražském derby na stadionu Slavie 1:1 a udrželi se o skóre v čele soutěže. Domácí poslal ve šlágru podzimu ve vyprodaném Edenu v 58. minutě z penalty do vedení Václav Jurečka, ale v 11. minutě nastavení obhájce titulu srovnal poté, co se z dalšího pokutového kopu prosadil střídající Lukáš Haraslín. Slovenský nejlepší střelec tohoto ligového ročníku se trefil již posedmé.

Pražští rivalové zůstávají jedinými dosud neporaženými týmy v sezoně nejvyšší soutěže. Sparta bodovala ve čtvrtém z posledních pěti ligových derby. Oba celky dohrávaly o deseti poté, co byli po vzájemné potyčce v 88. minutě vyloučeni kapitáni domácí Jan Bořil a hostující Ladislav Krejčí.

Ve slávistické základní sestavě překvapivě nastoupil kapitán Bořil, který si po nedávném návratu na trávník po operaci připsal v předchozím průběhu sezony jen tři starty a poslední dva soutěžní zápasy z osobních důvodů vynechal. Dvaatřicetiletý obránce se představil v derby poprvé od předloňského října, kdy si na Letné způsobil zranění. Nečekaně jen na lavičce Sparty začal nejlepší ligový střelec Haraslín.

V první půli se hrál před více než 19 tisícovkami diváků velmi opatrný fotbal a ani jeden z rivalů si za úvodní dějství nevytvořil žádnou gólovou šanci. Letenští začali náporem, sevřeli soupeře před jeho vápnem, ale střeleckou možnost z toho nevytěžili.

Po čtvrthodině po Rynešově centru hlavičkoval o kousek nad Kuchta, který v minulosti hrával za Slavii, a domácí fanoušci na něj při každém kontaktu s balonem pískali. Na opačné straně se Schranz po dobré kombinaci dostal až před gólmana Vindhala, dánský brankář ale dobře vyběhl a zmenšil střelecký úhel.

Do druhého dějství poslal slávistický trenér Trpišovský místo Douděry na trávník Masopusta. V 55. minutě si po rychlém útoku vyměnil Tijani balon s Jurečkou, po skluzu Preciada ve vápně upadl a sudí Szikszay nařídil penaltu, kterou mu následně potvrdil i videorozhodčí. Vršovičtí zahrávali už šestý pokutový kop v ligovém ročníku, nejvíce ze všech týmů.

Jurečka z penalty nezaváhal stejně jako v minulém kole v Pardubicích, kde rozhodl o výhře 1:0. Nejlepší střelec minulého ligového ročníku si připsal třetí branku v této sezoně nejvyšší soutěže a všechny z nich z pokutových kopů.

Sparťané mohli poměrně rychle odpovědět, domácí ale velký závar ve vlastním vápně a Sörensovu šanci v 61. minutě přestáli. Poté Birmančevič vypálil o kousek vedle. V 80. minutě na druhé straně Vindahl vyrazil Jurečkův pokus na roh.

S blížícím se koncem se na trávníku množily souboje a fauly a závěr se rozhodčímu Szikszayovi vymkl z rukou. V 88. minutě se po Chytilově nedovoleném zákroku na Vindahla strhla na trávníku strkanice a do potyčky se dostali kapitáni Bořil s Krejčím. Oba od sudího dostali červenou kartu, Bořil si počínal aktivněji a ještě strčil do Haraslína. Nervozita se přenesla i mezi lavičky a do hlediště.

V devítiminutovém nastavení hosté vyvinuli velký tlak, ale zdálo se, že slávisté už vedení udrží. V osmé minutě po brejku překonal Vindhala střídající Chytil, videorozhodčí se ovšem vrátil k předchozí ruce slávisty Ogbua ve vápně. Szikszay po přezkoumání situace branku na 2:0 zrušil a nařídil na druhé straně penaltu. Střídající Haraslín v 11. minutě nastavení udržel nervy, poslal Mandouse k opačné tyče a srovnal.

Sparta venku v lize od loňské říjnové porážky 0:4 na Slavii už 16 utkání po sobě neprohrála. Slavia doma v nejvyšší soutěži bodovala v posledních 23 zápasech, v probíhající sezona tam ale poprvé ztratila.

Slavia Praha - Sparta Praha 1:1 (0:0)

Branky: 58. Jurečka z pen. - 90.+11 Haraslín z pen. Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf - Radina (video). ŽK: Ogbu, Zafeiris, Chytil, Wallem, Schranz - Preciado, Olatunji, Panák, Pešek, Laci, Haraslín. ČK: 88. Bořil - 88. Krejčí. Diváci: 19.370 (vyprodáno).

Slavia: Mandous - Holeš, Ogbu, Bořil - Douděra (46. Masopust), Zafeiris (85. Jurásek), Oscar, Provod - Schranz (90.+5 Tomič), Jurečka (85. Wallem) - Tijani (75. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Preciado (62. Wiesner), Sadílek, Laci, Ryneš (75. Zelený) - Kuchta (81. Sejk), Birmančevič (81. Pešek) - Olatunji (61. Haraslín). Trenér: Priske.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, Sparta, Slavia, sport, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské derby skončilo remízou, oba góly padly z penalty  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.