Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sparťané si v Liberci pojistili vedení tabulky. Slavia deklasovala Karvinou a drží se na druhém místě

Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v sedmém kole první ligy v Liberci 2:0 a před reprezentační pauzou si pojistili vedení v tabulce. Zápas rozhodl dvěma góly v 68. a 77. minutě střídající Lukáš Haraslín, který se s pěti brankami dostal do čela střelecké tabulky soutěže. V závěru obdržel červenou kartu domácí Mario Purzitidis.

Obhájce titulu z Letné po čtvrtečním postupu do skupiny Evropské ligy přes Dinamo Záhřeb ani v sedmém utkání této sezony nejvyšší soutěže neprohrál, z toho šestkrát zvítězil. Slovan naopak podruhé za sebou utrpěl porážku 0:2 a je desátý.

Sparta po čtvrtečním vítězství 4:1 v domácí odvetě nad Dinamem vzhledem k nadcházející reprezentační přestávce nešetřila opory a nasadila silnou sestavu hned s třemi bývalými libereckými hráči Peškem, Kuchtou a Olatunjim. Nová posila Slovanu Žambůrek dostal šanci rovnou v zahajovací jedenáctce.

Letenští, kteří v posledním vzájemném zápase v minulé sezoně zvítězili v Liberci 3:1 až dvěma góly v nastavení, měli v úvodu problémy i tentokrát. Začali sice aktivněji, ale do vyložených šancí se v první půli nedostávali.

Domácí postupně srovnali hru a v 37. minutě měli úvodní větší možnost. Kulenovič se na pravé straně uvolnil a jeho střelu pod břevno vyrazil gólman Vindahl na roh. Na opačné straně hrozil především po centrech Olatunji, těsně před pauzou v nadějné pozici hlavičkoval mimo.

Do druhého dějství vstoupil Slovan aktivně a letenský favorit musel čelit náporu. V 51. minutě si Chaluš naběhl na Tuptův centr a sám před brankou minul, rozhodčí ale signalizovali ofsajd. Poté Vindahl vytáhl Červův pokus nad břevno.

Pražané se po příchodu střídajícího Haraslína vymanili z tlaku. V 61. minutě zamířil Birmančevč z přímého kopu z výhodné pozice pod břevno a gólman Vliegen měl plno práce, aby vytáhl balon na roh. Po něm napálil odražený míč těsně vedle Haraslín.

Liberečtí se nemohli dostat z tlaku. V 67. minutě ještě Zelený sám před Vliegenem selhal, ale vzápětí už sparťané udeřili. Kuchta vysunul do brejku střídajícího Haraslína, který udělal kličku gólmanovi a přes padajícího Chaluše dloubl míč do sítě.

Sparťané pokračovali v drtivém náporu. Birmančevič našel Kuchtu, ale reprezentační útočník v obrovské šanci ztroskotal na Vliegenovi a gól proti bývalému klubu dnes nedal. V 77. minutě už Pražané pojistili svůj náskok. Domácí krátce po nezvyklém čtyřnásobném střídání zaspali v defenzivě, Haraslín na hranici ofsajdu přebral přihrávku od Zeleného a únik ze strany zakončil povedeným pokusem na zadní tyč.

Slovenský reprezentant dal ve Spartě dva góly v jednom soutěžním utkání počtvrté, v minulosti se mu to dvakrát povedlo v lize a jednou v pohárech. Na premiérový hattrick mezi dospělými ale ani tentokrát nedosáhl. Sedmadvacetiletý křídelník se dostal do čela střelecké tabulky před ostravského Tanka.

Domácí na zdramatizování duelu neměli sílu a poslední zbytky nadějí jim vzal v 87. minutě Purzitidis, který po faulu na Birmančeviče dostal červenou kartu a byl vyloučen. V nastavení o kousek minul střídající Laci, hosty to už ale mrzet nemuselo. Letenští vyhráli čtvrtý z posledních pěti vzájemných ligových zápasů.

Hlasy trenérů po utkání:

Luboš Kozel (Liberec): „Myslím, že do 60. minuty jsme podali velmi slušný výkon. V první půli bylo utkání vyrovnané. Spartu jsme se snažili atakovat poměrně vysoko, aby se nemohla dostat ke své hře. Měli jsme nějaké situace, ale naše finální fáze je slabinou. Taková naše nejlepší pasáž přišla po půli před 60. minutou, kdy jsme měli plno standardních situací. Tam se to lámalo, pro dobrý výsledek jsme tam potřebovali vstřelit branku. Stejně tak Sparta pak měla dva tři rohy. My jsme v té fázi schopni udělat dvě tři individuální chyby na vlastní půlce, soupeř jako Sparta toho dokázala využít a dostala se do vedení. Chtěli jsme tomu dát nějaký impulz čtyřmi střídáními, ale minutu nato zase z laciné chyby dostaneme druhou branku a je po zápase. Důležité bylo střídání Sparty, Haraslín přijde a je žolíkem. U nás jde většinou výkon dolů, střídající hráči nám teď moc nepomáhají.

Brian Priske (Sparta): „Myslím, že jsme naprosto zaslouženě získali tři body. Věděli jsme, že to jako vždy tady bude těžký zápas. Liberec má dobré mužstvo. První poločas nám to také ukázal. Chybělo nám možná 50 procent v kvalitě a některých rozhodnutích. Na druhou stranu jsem spokojený s disciplínou mužstva. Cítil jsem, že můžeme být lepší a silnější. Ve druhém poločase jsme pak ukázali, že jsme o hodně lepším týmem. Mohli jsme dát i více gólů. Samozřejmě je evidentní, že když Lukáš Haraslín přijde z lavičky, dá dva góly a vytvoří další nebezpečné situace, tak je to rozhodující faktor. Ale celý tým šel s výkonem nahoru a hrál velmi dobře.

Slovan Liberec - Sparta Praha 0:2 (0:0)

Branky: 68. a 77. Haraslín. Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf - Radina (video). ŽK: Červ, Prebsl, Purzitidis, Kozel (trenér) - Zelený, Olatunji. ČK: 87. Purzitidis. Diváci: 7627.

Liberec: Vliegen - Prebsl (75. Penner), Chaluš, Purzitidis - Mikula, Doumbia, Žambůrek, Červ (75. Hudák), Ghali (75. Preisler) - Kulenovič (75. Rabušic), Tupta (90. Lehoczki). Trenér: Kozel.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Krejčí - Pešek (46. Wiesner), Kairinen, Sadílek (83. Laci), Zelený - Kuchta (83. Sejk), Birmančevič (90. Ševčík) - Olatunji (59. Haraslín). Trenér: Priske.

Slavia si poradila s Karvinou 5:1

Fotbalisté Slavie v sedmém kole první ligy deklasovali doma Karvinou 5:1. Slezského nováčka nejvyšší soutěže poslal v šesté minutě do vedení Adeleke Akinyemi, ale hned ve 13. minutě srovnal jiný nigerijský útočník Muhamed Tijani. Ještě do pauzy se za Pražany trefili Matěj Jurásek a z penalty Václav Jurečka, po změně stran se prosadili střídající Mojmír Chytil a z dalšího pokutového kopu Conrad Wallem. Slávisté porazili v lize Karvinou po třech utkáních.

Pražané zvítězili po dvou soutěžních zápasech. Ve čtvrtek prohráli ve venkovní odvetě 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem 1:2, ale díky domácímu triumfu 2:0 postoupili do skupiny. Slávisté udrželi neporazitelnost v této sezoně nejvyšší soutěže, částečně napravili minulou remízu v Jablonci a před reprezentační přestávkou jim patří v tabulce druhé místo o skóre za obhájcem titulu Spartou. Karviná prohrála popáté z posledních šesti kol a je čtrnáctá.

Trenér Slavie Trpišovský udělal oproti čtvrteční odvetě hned sedm změn v základní sestavě. Místo brankáře Koláře, který se podepsal pod oba góly proti Luhansku, poprvé v sezoně naskočil mezi tyče Mandous. Úvod si ale rozhodně představoval jinak. Hostující Čavoš v šesté minutě vyhrál souboj před vápnem, přiťukl Akinyemimu a ten sám před gólmanem nezaváhal. Nigerijský útočník skóroval podruhé v ligové sezoně.

Hosté cenné vedení brzy hodně lacino ztratili. Také karvinskému Holcovi, který posílil Slezany v pondělí, soutěžní premiéra v této sezoně mezi tyčemi brzy poněkud zhořkla. Slovenský bývalý gólman Sparty se při rozehrávce nechal obrat Tijanim a nigerijský útočník ve 13. minutě bez problémů z úhlu do opuštěné branky srovnal.

Ve 28. minutě mohl otočit stav Bořil, ale o kousek minul. Favorit tak dokonal obrat až za dalších 10 minut, kdy po rychlém brejku a Bořilově zpětné přihrávce od postranní čáry o zem a s lehkou tečí obránce poslal balon do sítě Jurásek. Dvacetiletý talent navázal na čtvrteční "postupový gól" proti Luhansku.

Ve 40. minutě po přímém kopu zahrál karvinský Svozil ve vápně rukou a sudí Starý po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil penaltu. Jurečka, který v předešlém kole nedal pokutový kop při remíze 1:1 Jablonci, tentokrát uspěl. Nejlepší střelec minulé ligové sezony protrhl čekání na první gól v tomto ročníku nejvyšší soutěže.

Po změně stran domácí s přehledem kontrovali průběh. V 58. minutě Wallem nepřekonal Holce, v 70. minutě už ale po přihrávce z levé strany usměrnil míč do sítě po chvilce na trávníku střídající Chytil. Letní posila z Olomouce skórovala po více než měsíci.

V 75. minutě se mohl prosadit i další střídající hráč Ogungbayi, radost z premiérové branky za "áčko" Slavie mu zkazila tyč. Z pokračující akce ale Fleišman ve vápně nedovoleně poslal na zem Wallema a sám faulovaný z penalty dloubákem ve stylu Antonína Panenky zvýšil na 5:1. V české lize zaznamenal první gól a zároveň druhý soutěžní za Pražany.

V 80. minutě mohl snížit Papalelé, ale Mandous jeho hlavičku zneškodnil. Na druhé straně Holce nepřekonal Ogungbayi, ani dorážející Jurečka. Slavia si i tak připsala nejvyšší výhru v sezoně, pět branek naposledy dala v květnu při vítězství 6:0 nad Bohemians 1905. Červenobílí v lize doma už 22 utkání po sobě bodovali. Karviná minule v Edenu senzačně vyhrála 1:0, tentokrát ale zaznamenala už čtvrtou venkovní porážku v ročníku. Minule podlehla na Spartě 1:3.

Slavia Praha - MFK Karviná 5:1 (3:1)

Branky: 13. Tijani, 38. Jurásek, 43. Jurečka z pen., 70. Chytil, 76. Wallem z pen. - 6. Akinyemi. Rozhodčí: Starý - Mokrusch, Vodrážka - Kocourek (video). ŽK: Masopust, Zafeiris, Bořil, Ogungbayi - Memič, Boháč, Bederka, Svozil. Diváci: 17.352.

Slavia: Mandous - Masopust (46. Ogbu), Holeš, Bořil - Tomič, Zafeiris (84. Van Buren), Oscar, Wallem (77. Hromada) - Jurásek (69. Ogungbayi), Jurečka - Tijani (69. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Karviná: Holec - Mikuš (26. Soukeník), Bederka, Svozil, Fleišman - Krčík - Memič (61. Ezeh), Čavoš, Boháč (61. Papalelé), Bartl (74. Ražnatovič) - Akinyemi (74. Doležal). Trenér: Luhový.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, Sparta, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparťané si v Liberci pojistili vedení tabulky. Slavia deklasovala Karvinou a drží se na druhém místě  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.