Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Slavia na úvod sezóny porazila Hradec

Fotbalisté Slavie vstoupili do nové sezony domácím vítězstvím 2:0 nad Hradcem Králové. Pražany poslal v utkání úvodního ligového kola před více než 17 tisícovkami diváků do vedení už ve čtvrté minutě Mick van Buren a v 70. minutě přidal pojistku střídající Mojmír Chytil, jenž se dočkal první soutěžní branky v červenobílém dresu.

Slavia v nejvyšší soutěži zdolala Hradec poprvé po třech zápasech a oplatila mu venkovní prohru 0:1 z úvodního kola minulého ročníku i domácí remízu 1:1 z posledního duelu základní části. Doma Pražané bodovali s "Votroky" i v sedmnáctém ligovém utkání. Trenérovi Jozefu Weberovi výsledkově nevyšla soutěžní premiéra na lavičce Východočechů.

Slávistický kouč Trpišovský nasadil do stoperské trojice navrátilce z hostování Vlčka, z nových letních posil se do základní sestavy nedostal nikdo. Na levém halfbeku nastoupil Jurásek. Královéhradečtí nasadili obě hlavní ofenzivní posily bývalé reprezentanty Pilaře s Krejčím, od úvodu se ale museli hlavně bránit náporu domácích.

Už ve čtvrté minutě Vlček kolmicí vysunul Schranze, hrajícího 150. zápas v nejvyšší soutěži, a jeho přihrávku před branku zužitkoval zblízka Van Buren. Nizozemský útočník si připsal 30. gól v české lize. Domácí po vedoucí trefě pokračovali v aktivitě. Po 20 minutách překonal ranou pod břevno brankáře Bajzu nejlepší střelec minulého ligového ročníku Jurečku, ale videorozhodčí odhalil těsný ofsajd.

Slávisté nezvýšili ani po Van Burenově střele z 32. minuty, kterou vytáhl na roh hostující gólman. Poté nabíhající Holeš ve velmi dobré pozici vypálil nad. Východočeši odehráli první půli pasivně a nepřipsali si ani jeden střelecký pokus.

Po změně stran Pilaře vystřídal Juliš a hosté se zvedli. V 58. minutě dokonce měli velmi blízko k nečekanému vyrovnání. Bývalý sparťan Krejčí ale z hranici malého vápna sám před Kolářem ve stoprocentní šanci jen trefil slávistického gólmana a dorážející Gabriel zamířil pouze do boční sítě odkryté branky.

Na opačné straně si navedl míč na střed Van Buren a napálil vzdálenější tyč. Pojistku přidali Pražané až po trojnásobném střídání. V 70. minutě po Provodově rohu Chytil v první šanci hlavičkou ještě Bajzu nepřekonal, ale po následné Vlčkově přihrávce na malé vápno už zblízka dotlačil míč za čáru. Letní posila z Olomouce skórovala hned v prvním soutěžním duelu za Slavii. Hosté marně reklamovali údajný útočný faul Ogbua na Kodeše.

V 79. minutě mohl přidat třetí branku střídající Lingr, Bajza ale jeho hlavičku vyrazil. Neprosadili se ani v 88. minutě Chytil a už v nastavení na druhé straně Juliš, jehož přízemní pokus Kolář odrazil na roh. Slavia potvrdila, že se jí doma daří, v součtu s minulou sezonou neprohrála v Edenu už 19 ligových duelů po sobě.

Hlasy trenérů po utkání:

Jindřich Trpišovský (Slavia): Do zápasu jsme dobře vstoupili. Hned ve čtvrté minutě nám vyšla první akce, krásnou přihrávkou od Tomáše Vlčka jsme se dostali za obranu a dali gól. Otevřelo to zápas, což nám pomohlo a trochu nás uklidnilo. Potom byl výkon velice dobrý, bohužel se nám dlouho nedařilo přidat druhý gól. Pak měl Hradec velkou gólovku okolo 60. minuty, kdy mohl srovnat. Potom nám pomohli střídající hráči, kteří zvedli výkon a aktivitu. Druhý gól Mojmíra (Chytila) nás definitivně uklidnil a zápas jsme dohrávali, jak jsme si představovali. Z naší strany dobrý vstup do sezony. Přemýšlím, jestli tam bylo něco negativního kromě zahazování šancí.

Jozef Weber (Hradec): „Slavia zvítězila zaslouženě. Nezvládli jsme vstup do utkání, neaktivitou jsme posadili Slavii na koně a ta nás ztrestala. Nechtěli jsme brzy dostat gól, ale to se bohužel nepovedlo a trochu nám to zhatilo plány. V první půli jsme zkazili strašně moc balonů v přechodové fázi, na hráče to dnes asi trochu dolehlo. Ve druhé půli se to zlepšilo. Posunuli jsme presink a začali jsme být nebezpečnější. Poslali jsme na hřiště do presinku typologicky jiného hráče, než je Vašek Pilař. S výsledkem 1:0 se stále dalo něco dělat. Ale promarnili jsme svoji chvilku štěstí, kterou na Slavii potřebujete. Za stavu 1:0 jsme neproměnili velkou šanci. Přes aktivitu jsme si už další nevytvořili a druhý gól to zlomil. V takovém utkání tady se musí sejít více faktorů. Nesmíte dostat gól hned na začátku a když už máte nějakou šanci, musíte ji proměnit.

Slavia Praha - FC Hradec Králové 2:0 (1:0)

Branky: 4. Van Buren, 70. Chytil. Rozhodčí: Všetečka - Nádvorník, Váňa - Machálek (video). ŽK: Pilař, Krejčí, Kučera (všichni Hradec). Diváci: 17.311.

Sestavy:

Slavia: Kolář - Vlček, Ogbu, Holeš - Douděra (87. Masopust), Zafeiris (80. Ševčík), Oscar, Jurásek (61. Lingr) - Van Buren, Schranz (61. Provod) - Jurečka (61. Chytil). Trenér: Trpišovský.
Hradec: Bajza - Klíma, Heidenreich, Čech - Gabriel, Kodeš, Kučera (86. Rada), Horák (72. Koubek) - Pilař (46. Juliš), Krejčí (80. Leibl) - Vašulín (87. Pudhorocký). Trenér: Weber.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Lorinc, FC Hradec Králové

Štítky fotbal, Slavia, Hradec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia na úvod sezóny porazila Hradec  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.