Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Fotbalisté Sparty vyhráli v Pardubicích a tabulku vedou o dva body před Slavií

Fotbalisté Sparty zvítězili ve 26. kole první ligy na hřišti posledních Pardubic 2:0. Pražané využili dnešní remízy Slavie v Mladé Boleslavi 1:1 a posunuli se do čela tabulky o dva body před městského rivala, jehož vyzvou doma v derby následující sobotu. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho vyhráli v nejvyšší soutěži podeváté za sebou. Naopak Východočeši prohráli třetí z posledních čtyř kol a kvůli horšímu skóre zůstali za Zlínem na 16. místě, které jako jediné znamená přímý sestup.

Favorit zápasu rozhodl o triumfu už v úvodním dějství, kdy se prosadili hlavou Jan Kuchta a Ladislav Krejčí mladší. Sparta jako jediná na jaře v lize udržela neporazitelnost a od říjnového ligového debaklu 0:4 na Slavii nenašla přemožitele v 16 soutěžních duelech. Ve středu po vítězství 2:0 nad Českými Budějovicemi postoupila do finále domácího poháru, v němž se 3. května utká se Slavií.

V brance Pardubic nemohl kvůli hostování ze Sparty nastoupit Nita, jehož zastoupil Budinský. V šesté minutě hostující záložník Wiesner přihrál Haraslínovi a slovenský reprezentant z šestnáctky vypálil vedle. Sparťanský křídelník neuspěl ani o chvíli později, jeho střelu zastavil Budinský. V 17. minutě se k odraženému míči dostal stoper Pražanů Sörensen, jenže hlavičkoval do břevna.

Za tři minuty se už aktivní Sparta kýženého gólu dočkala. Wiesner si vyměnil míč s Haraslínem a centrem před brankou našel hlavou zakončujícího Kuchtu. Český reprezentant zaznamenal 11. trefu v sezoně nejvyšší soutěže a skóroval ve čtvrtém z posledních pěti kol.

V 27. minutě nejlepší ligový střelec Východočechů v ročníku Janošek napřáhl z dálky a gólman Kovář vytáhl balon na roh. Poté o sobě dala opět vědět Sparta. Do Laciho střely z hranice vápna se vložil Krejčí, ale zblízka Budinského nepřekonal. V 37. minutě si však naskočil na Kairinenův roh a skákavou hlavičkou k tyči zvýšil na 2:0. Kapitán Sparty si připsal osmý zásah v ligové sezoně.

Necelých pět minut po přestávce Čvančara za Budinského dorazil Wiesnerovu střelu, kvůli ofsajdu však branka neplatila. Po téměř hodině hry zamířil Haraslín těsně vedle. V 62. minutě Krobot překonal Kováře, ale ani branka domácích neplatila vinou ofsajdu. O 10 minut později sparťanský gólman zastavil Krobotovu ránu z vápna. Pardubice před vyprodaným stadionem (4620 diváků) potvrdily, že s 23 góly mají nejhorší útok ligy. Na druhé straně se v závěru neprosadil střídající Mabil a v nastavení ani Kuchta, jemuž v úniku nevyšel pokus o lob.

Letenští zvítězili venku v lize popáté za sebou a se 30 body jsou tam nejlepším týmem soutěže. Pardubicím nepodlehli ani v šestém vzájemném ligovém utkání a popáté je porazili. Mužstvo trenéra Radoslava Kováče, jenž za Spartu hrál a později tam dělal asistenta, nebodovalo doma v lize po třech zápasech.

FK Pardubice - Sparta Praha 0:2 (0:2)

Branky: 20. Kuchta, 37. Ladislav Krejčí II. Rozhodčí: D. Černý - Nádvorník, Machač - Petřík (video). ŽK: Kairinen, Ladislav Krejčí II (oba Sparta). Diváci: 4620 (vyprodáno).

Pardubice: Budinský - Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Vacek - Darmovzal (74. Sychra), Hlavatý (89. Rosa), Janošek (73. Šimek), Helešic (56. Kostka) - Krobot (74. P. Černý). Trenér: Kováč.

Sparta: Kovář - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II. - Wiesner (75. Daněk), Laci, Kairinen (74. Pavelka), Zelený (61. Höjer) - Čvančara (61. Karabec), Kuchta, Haraslín (74. Mabil). Trenér: Priske.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky FK Pardubice, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, soutěž, Brian Priske, Ladislav Krejčí, FK Mladá Boleslav, FC Fastav Zlín, Jan Kuchta, fotbalista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Sparty vyhráli v Pardubicích a tabulku vedou o dva body před Slavií  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.