Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plavkyně dvakrát pokoří La Manche. Budu tomu muset hodně obětovat, říká Andrea Klementová

Přeplavu kanál La Manche. Tak zní letošní cíl dvacetileté dálkové a také otužilecké plavkyně z Třebíče. Řeč je o Andree Klementové, která je v posledních letech výraznou sportovní osobností nejen na Vysočině. Čí to byl vlastně nápad? Jak bude probíhat příprava na tuto náročnou přeplavbu? Kolik takový splněný sen vlastně stojí? Nejen o tom jsme si povídali v rozhovoru s čerstvou vysokoškolačkou, kterou teď naplno zaměstnává i náročné shánění sponzorů.

Andreo, povězte mi na začátek, co je u vás nového? Vím, že jste nastoupila na vysokou školu, hodně času strávíte v Brně. Nastaly u vás ještě nějaké další změny?
Je toho nového poměrně dost, začala jsem studovat náročnou vysokou školu, konkrétně sportovní fakultu na brněnské Masarykově univerzitě. A k tomu jsem začala plavat v novém plaveckém klubu v Brně - Krokodýl Brno.

Je to tedy dost složité vše zkoordinovat – tréninky se školou, do toho teď ještě zkouškové období, do toho objíždím každý víkend závody po celé ČR, takže je všechno poměrně časově náročné.

Andrea Klementová je zároveň nositelkou ocenění Sportovec města Třebíče

Mistrovství v Rumunsku a Estonsku 

A co nějaké vaše sportovní úspěchy z poslední doby? Pochlubíte se?
V poslední době se nekonaly žádné větší závody - největší poslední akcí byla asi přeplavba Dalešické přehrady, o té jsme spolu mluvily. Jinak mám za sebou zmíněné víkendové závody, které byly vcelku úspěšné. Snad se bude dařit i nadále, protože jsou teď přede mnou důležité závody. V Rumunsku asi za 14 dní je Mistrovství Evropy, v březnu Mistrovství světa v Estonsku.

Ještě ke zmiňovanému brněnskému klubu, jehož jste členkou. Co Klub ledních medvědů v Třebíči, tam jste už skončila?
Jsem v plaveckém klubu Krokodýl Brno a současně hostuju v třebíčském klubu, takže zvládám obojí (smích). Zkrátka zimní plavání za Třebíč a plavání v bazénu nebo dálkové plavání za Brno.

Neušlo mi, co vás čeká v srpnu. Na sociálních sítích po Novém roce zaznělo, že plánujete přeplavat kanál La Manche. To je velký sen. Koho to vlastně napadlo?
Byl to nápad Kuby Valníčka z Prahy, který už kanál sám přeplaval a který pomáhá dalším Čechům s organizací, kteří se na přeplavbu taky chystají. Přede mnou nadhodil, že je v srpnu volný termín, v tu chvíli jsem si tím nebyla vůbec jistá. A a potom volal podruhé a já jsem to jen potvrdila a uvědomila jsem si to až poté, co jsem hovor ukončila (smích).

A ještě doplnění – plavat budu vlastně dvakrát, jednou v červenci ve štafetě a jednou individuálně, sama za sebe. To poplavu v srpnu. 

Andrea Klementová se narodila v roce 2003, od dětství žije v Třebíči, dříve se věnovala klasickému plavání. To se ale změnilo v roce 2019 během uzavírky plaveckých bazénů, kdy se začala věnovat zimnímu plavání.

Úspěchy: Na mistrovství světa v zimním plavání v roce 2022 v Hlohově v Polsku získala 4. místo ve volném způsobu a v motýlku, ve své kategorii získala dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, v mistrovství světa roce 2023 v Samoëns ve Francii získala dvakrát 4. místo, ve své kategorii získala 5 stříbrných a dvě bronzové medaile. V roce 2023 se stala mistryní republiky v zimním plavání ve stylu prsa a také ve volném způsobu.

Vloni v říjnu Andrea Klementová jako první v historii podélně přeplavala Dalešickou přehradu. V chladné vodě urazila přes 17 kilometrů

Andrea Klementová je zároveň nositelkou ocenění Sportovec města Třebíče.

S kým poplavete štafetu?
Ve štafetě poplavu s pěti plavci z Pardubic, a popravdě je ani osobně neznám, ale nějak jsme se navzájem našli a dohodli jsme se. A těším se na to, beru to jako přípravu, celkem nás tedy bude šest.

Andrea se zároveň věnuje otužileckému plavání 

Přeplavat kanál La Manche z Anglie do Francie, to asi není levná záležitost...
Všechno si hradím sama, a to je největší kámen úrazu. Už jsem se ale do toho pustila, tak to nějak musím zvládnout. Když jsem počítala celkové náklady na letošní rok, tak je to určitě půl milionu korun – mám na mysli zmíněné MS, ME a dvakrát La Manche. Samotná sólo přeplavba kanálu je nejdražší, ta vyjde zhruba na 200 tisíc korun.

Lamanšský průliv, v dřívější české literatuře průliv La Manche, často také neformálně označovaný jako kanál La Manche, je průliv mezi Francií a Velkou Británií, který spojuje Keltské moře a Severní moře.

Průliv je 32 až 180 kilometrů široký, 520 kilometrů dlouhý a má maximální hloubku 172 metrů.
 
Zdroj: wikipedia

Říkáte, že si všechno hradíte sama. Jste velký talent, jak jste už hodněkrát dokázala. To nemáte nějakého sponzora?
Momentálně shánění sponzorů věnuju hodně času, sháním ,co se dá, a je to opravdu náročné. Kvůli tomu, jak obepisuju a obvolávám sponzory, tak nemám čas na školu. A výsledky, co se sponzoringu týče, jsou zatím téměř nulové.

„V kombinaci se školou to bude náročné."

Kdo vás na přeplavbu kanálu doprovodí?
Jako doprovod z rodiny mám jistou nejspíš jen sestru, zbytek se ještě asi uvidí, ještě je to daleko.

Budete se na přeplavbu nějak speciálně připravovat?
Speciální trénink to určitě vyžadovat bude a jsem si vědoma toho, že to bude náročné, plus škola do toho, myslím, že toho budu muset hodně obětovat, což dělám už teď.

Vloni v říjnu Andrea Klementová jako první v historii podélně přeplavala Dalešickou přehradu. V chladné vodě urazila přes 17 kilometrů

Začnete se připravovat s někým pro vás novým?
Velkou roli v mém tréninku bude rozhodně hrát Petr Cvrček, což je můj trenér z brněnského klubu.

Předpokládám, že takový vytrvalostní sportovní výkon je hodně „o hlavě“. Jako úspěšná dálková plavkyně umíte s psychikou určitě dobře pracovat.
Určitě, je to hodně o hlavě a doufám, že samotnou akci nějak zvládnu (úsměv). Dost náročná je spíš i ta samotná příprava.

Během přeplavby, hlavně té sólové, strávíte hodně hodin ve vodě. Co se takové dálkové plavkyni honí hlavou? Je to čistá hlava, nebo vám tam jdou takové ty „běžné, každodenní“ myšlenky, nebo se koncentrujete fakt jen na výkon?
Přeplavba každému trvá jiný čas, může to být 8 - 16 hodin, opravdu je to individuální a záleží na počasí a na proudech, které v tu chvíli budou ovlivňovat plavbu. Ostatní plavci často odhadují čas přeplavby kanálu zhruba na 11 hodin, když to dobře půjde.

„Na další plavání se rozhodně nevykašlu." 

Když plavu opravdu dlouhou vzdálenost, tak mi určitě nejde soustředit se na výkon, ale spíš se mi hlavou honí všechny možné myšlenky, je to jediná chvíle, kdy mám čas nad věcmi přemýšlet.

Přeplavat kanál La Manche, to už je pořádný milník. A pro mnohé plavce určitě ten největší životní sen. Míříte ještě někam dál, v budoucnu?
Většina plavců říká, že jejich snem je přeplavat La Manche, a pak se na plavání vykašlou. To rozhodně nemám v plánu, a uvidím co budoucnost přinese, to se asi nechám i já překvapit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytnuto Andreou Klementovou a Klubem ledních medvědů Třebíč

Štítky plavkyně, otužilkyně, plávání, vytrvalostní, závod, La Manche, kanál, Andrea Klementová

Plavkyně dvakrát pokoří La Manche. Budu tomu muset hodně obětovat, říká Andrea Klementová  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.