Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Cizinci přijeli do Česka jen s igelitkou v ruce. Pomocí podvodů od lidí vylákali stovky tisíc

Pražští kriminalisté ve spolupráci s krajskými detektivy zadrželi v uplynulých dnech dva cizince, kteří se v rámci organizované skupiny působící po celé Evropě, dopustili řady podvodů. Oba muži spolupracovali se svými komplici, kteří se nacházeli mimo Českou republiku a od svých obětí vylákali pod různými záminkami údaje k jejich bankovním účtům.

Vzhledem k vysokému nárůstu podvodů policie varuje před jakýmkoliv poskytováním údajů k platebním kartám či internetovému bankovnictví, a to i takovým institucím, které se zobrazují jako oficiální stránky. Nikdy v těchto případech nezadávejte při prodeji na internetu svá čísla karty, CVC kódy a už vůbec nikdy pin kód, který slouží jako finální klíč k výběru.

Platební údaje podvodníci získávali díky falešným inzerátům

Podvodníci vytvářeli na základě údajů k bankovním účtům virtuální platební karty a z účtů poškozených vybírali částky od tisícikorunových položek až po statisíce. „Tyto finanční prostředky ihned vkládali na své účty, případně ukládali do bitcoinmatů na území hlavního města Prahy. Kriminalisté dosud zadokumentovali celkem čtyřicet tři případů se škodou v řádech milionů korun, a to včetně pokusů o takové výběry,“ uvedla na webu policie mluvčí Violeta Siřišťová.

K platebním údajům a informacím z platebních karet se dostávali díky fiktivním inzerátů o prodeji či koupi zboží na internetových portálech a hodnověrně vytvořených platebních bran falešných finančních institucí. Poškození jim údaje poskytli v dobré víře a bez ověření si pravosti takových zpráv.

Podvodníkům hrozí až deset let ve vězení

„Podezřelí do České republiky podle zajištěných kamerových záznamů přijeli pouze s igelitovou taškou v ruce a po několika dnech páchání trestné činnosti již bydleli v hotelu s cenou za noc ve výši čtyři tisíce korun. Při provedené domovní prohlídce po jejich zadržení policisté nalezli desítky mobilní telefonů, velkou finanční hotovost v různých měnách i luxusní oblečení, které si muži za svůj podíl stačili nakoupit,“ popsala počínání podvodníků mluvčí policie.

Policejní komisař oba muže obvinil ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředků. Oba cizinci jsou ve vazbě a hrozí jim až osmiletý pobyt za mřížemi, předpokládá se však rozšíření obvinění a možnost zvýšení trestní sazby až na deset let nepodmíněně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky podvod, peníze, policie, Praha, Česko, platební karta, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinci přijeli do Česka jen s igelitkou v ruce. Pomocí podvodů od lidí vylákali stovky tisíc  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.