Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Policisté odhalili padělatelskou dílnu. Muž vyrobil přes tisíc falešných dvoutisícovek

Pražští policisté zadrželi muže, který ve své dílně padělal dvoutisícové bankovky a dával je do oběhu. Platilo se s nimi za taxi, rozvoz jídla, pokuty revizorům i drogy. Celkem muž vyrobil skoro patnáct set bankovek.

Falešné bankovky dostávali i narkomani

Zvýšený počet případů padělaných bankovek o nominální hodnotě 2000 korun zaznamenali kriminalisté už na podzim roku 2020. Objevovaly se při platbách za jízdy alternativními taxislužbami, při dovoz jídel, dokonce při placení pokut revizorům.

„Zajímavostí je také to, že se falešné peníze začaly objevovat na drogové scéně, kde jimi bylo nejprve placeno za drogy a napálilo se několik dealerů. Pak se začaly objevovat i u narkomanů, kteří je dostávali zadarmo v momentě, když nakupovali drogy,“ uvedl v tiskové zprávě policejní mluvčí Jan Daněk.

Narkomani pak bankovky udávali do oběhu a při dalším nákupu drog odevzdali jednu třetinu jejich hodnoty zpátky, ovšem ale v originálních bankovkách.

„Sedmatřicetiletý muž byl velmi opatrný, často dílnu stěhoval, a navíc při udávání peněz do oběhu spolupracoval s prostředníkem, aby k němu vedlo co nejméně stop“

Policii se podařilo dílnu dohledat po několika měsících vyšetřování v jedné z kanceláří v Holešovicích. „Sedmatřicetiletý muž byl velmi opatrný, často dílnu stěhoval, a navíc při udávání peněz do oběhu spolupracoval s prostředníkem, aby k němu vedlo co nejméně stop,“ vysvětlil Daněk.

Padělatele zatkli koncem března na parkovišti v Praze 5. Při prohlídce jeho kanceláře zajistili tiskárny, padělaných sedm set kusů dvoutisícových bankovek, mobilní telefony a chemické látky. Ty používal k úpravě papíru, ze kterého se padělky vyráběly.

Za padělání hrozí až deset let vězení

„Případ je vyšetřován pro trestné činy padělání a pozměnění peněz a v souvislosti s ním jsou vazebně stíháni tři muži, kterým hrozí až deset let odnětí svobody. Obvinění se k trestné činnosti doznali a s kriminalisty spolupracují,“ dodal Daněk.

Česká národní banka eviduje v období, kdy byla trestná činnost páchána, eviduje záchyt 1432 padělaných dvoutisícovek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky padělání, bankovky, falešné, policie, hospodářská kriminalita, dílna, droga, peníze, Česká národní banka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policisté odhalili padělatelskou dílnu. Muž vyrobil před tisíc falešných dvoutisícovek  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.