Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Policie zatkla sedm podvodníků. Své oběti našli na internetových bazarech, okradli je o osm set tisíc

Kriminalisté evidují v posledních dnech přes 150 zneužitých platebních karet ve spojitosti s prodejem zboží na internetových bazarech. V souvislosti s tím zatkla policie sedm osob, kterým za odcizení víc než osmi set tisíc korun hrozí až osmiletý trest.

Organizováno ze zahraničí

Pokud jste něco v poslední době prodávali na největších bazarových portálech, určitě jste se s podobným podvodným jednáním setkali. Na váš inzerát se přihlásí zájemce o koupi a vše vypadá jako standartní průběh obchodu. „Když však dojde na placení zboží, podvodný zájemce nabídne poslání peněz na účet skrz platební bránu známých společností a zašle Vám odkaz na internetové stránky společnosti, které jsou nerozeznatelné od těch opravdových. Rozdíl je v tom, že tyto stránky nebyly vytvořeny firmami, za které se vydávají, ale právě těmito podvodníky," uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Všechny údaje o platební kartě, které podávající vyplní, jdou tak přímo k podvodníkům a ti pak vytvoří v mobilní aplikaci kopii platební karty, se kterou začnou okamžitě vybírat Vaše peníze. "Celý systém funguje tak, že ze zahraničního call centra, které monitoruje velké bazarové servery na našem území, předávají informace o prodávajících svým lidem v terénu, kteří poté komunikují s prodávajícími napřímo. Z vybraných částek si poté nechají svou část a zbytek putuje zpět do call centra," vysvětlil Hrdina.

Nikdy nezadávat pin kód

Pražští kriminalisté ve spolupráci s krajskými detektivy zabývající se touto problematikou, zadrželi během jednoho týdne již sedm podezřelých původem z ciziny. Ve většině případů došlo k zatčení ihned poté, co postupně vybírali z bankomatů větší částky z účtů poškozených. Vzhledem k tomu, že tito podvodníci komunikují pouze přes datové připojení, je velmi složité na takové případy přijít. Kriminalisté evidují již přes sto padesát zneužitých platebních karet a podvodníci si takto už přišli k částce převyšující osm set tisíc korun.

Všech sedm zadržených je stíháno vazebně a jsou podezřelí ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a v případě odsouzení jim hrozí až osmiletý za mřížemi.

"Je zásadní, aby si lidé střežili své platební údaje a v žádném případě nezadávali při prodeji na internetu svá čísla karty, CVC kódy a už vůbec nikdy pin kód.  Ten je v tomto případě přirovnatelný ke klíči od domu, který také nikomu jen tak nedáte," dodal Hrdina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky podvod, bazar, internet, policie, krádež, kreditní karty, platební karta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zatkla sedm podvodníků. Své oběti našli na internetových bazarech, okradli je o osm set tisíc  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.