Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Státní zástupce zrušil stíhání lidí viněných ze zřícení domu v centru Prahy

Státní zástupce zrušil stíhání obou lidí, které policie obvinila v souvislosti se zřícením části rekonstruované budovy v pražské Mikulandské ulici. Případ neštěstí, při němž se v létě 2018 zranili tři dělníci, se tak vrátil do stadia prověřování.

V objektu v centru Prahy, v němž dříve sídlila základní škola, se dopoledne 17. července 2018 propadla dvě patra. Situace na místě byla podle zasahujících hasičů nepřehledná a poměrně dlouho nebylo jasné, kolik dělníků se v budově nacházelo. Následně se ukázalo, že v době neštěstí bylo na stavbě 45 lidí.

Policie věc původně prověřovala pro podezření z nedbalostního obecného ohrožení. Nakonec letos v létě sdělila, že obvinila dva lidi z méně závažného přečinu - z nedbalostního ublížení na zdraví.

"Státní zástupce vyhověl stížnosti proti trestnímu stíhání obviněných a vrátil věc zpátky policejnímu orgánu k dalšímu prověřování. To je vše, co lze v tuto chvíli uvést," napsal mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Původní fázi prověřování prodloužilo podle dřívějšího vyjádření policie čekání na znalecké posudky z oboru stavebnictví. Budova v Mikulandské pochází z konce 19. století a není památkově chráněná. Přestavba prováděná firmou Metrostav se týkala vytvoření technologického a dílenského zázemí pro studenty UMPRUM. Firma po neštěstí uvedla, že nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Krátce po zřícení části budovy našli hasiči pod troskami dva lidi, třetí zraněný člověk vyprostit nepotřeboval. Všichni tři dělníci byli cizinci. Skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný a záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Kvůli obavám, že pod sutinami mohou být ještě další zavalení lidé, pokračovali hasiči v záchranných pracích až do noci. Při zásahu se jich vystřídalo 120. Nikoho dalšího však nenašli. Budovu stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou.

Za nedbalostní ublížení na zdraví hrozí v základní sazbě maximálně rok vězení, uložit lze také zákaz činnosti. Pokud však pachatel způsobil zranění nejméně dvou lidí, protože hrubě porušil zákony o bezpečnosti práce, zvyšuje se horní hranice sazby na tři roky. Obecné ohrožení z nedbalosti lze - při způsobení těžké újmy na zdraví porušením důležité povinnosti vyplývající ze zaměstnání - potrestat až osmi roky odnětí svobody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JČK

Štítky ČR, kriminalita, neštěstí, stavby, zranění, Praha, státní zástupce, policie, dělník, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zástupce zrušil stíhání lidí viněných ze zřícení domu v centru Prahy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.