Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný čelí dalšímu obvinění

Policie obvinila starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) z výtržnictví a podněcování k trestnému činu vůči někdejšímu policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Starosta o svém obvinění informoval na twitteru, napsal Deník N. Případ má na starosti odbor extremismu a terorismu pražské policie. Starosta má v polovině července podat kriminalistům vysvětlení.

Někdejší policejní prezident Stanislav Novotný kritizoval svého jmenovce loni v prosinci ve vysílání Rossija 1. Ruská televize starostu pražské městské části oslovila kvůli jeho záměru vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům. Stanislav Novotný, který policii šéfoval od května 1993 do října 1994, měl jako zástupce České republiky vysvětlit, kdo regionální politik je a jakou mají jeho slova ve společnosti váhu. Člena ODS označil v televizi za blázna, neúspěšného novináře a člena "pražské kavárny", který se přes skandály snaží vydělávat peníze, píše Deník N. Politik v reakci na jeho slova řekl serveru iDnes.cz, že je Novotný šmejd. "Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku a vlastizrádci by měli viset," dodal tehdy podle Deníku N starosta.

Oznámení na Novotného policie odložila. V ruské televizi se nedopustil trestného činu

Kauza kolem vystoupení řeporyjského starosty Pavla Novotného v ruské televizi je u konce. Kontroverzní člen ODS se podle státního zástupce Radka Kytnara nedopustil trestného činu, když mluvil o vybudování památníků vlasovcům v Řeporyjích. Policie...

Novotný navíc čelí obžalobě za to, že loni v květnu na twitteru napsal, že by si přál, aby komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za návštěvu Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to "blíží vlastizradě".

"Obžaloba byla podána 9. dubna 2020 pro podněcování k trestnému činu. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky," řekl Deníku N mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 Martin Černý. Věc ještě nebyla nařízena k projednání soudu. Komunálnímu politikovi za to hrozí až dva roky vězení.

"Vím, že nemám nikde do médií vyprávět, že někdo má viset. Jsou to ode mě strašné politické chyby a zaplatím za ně. Ale trvám na všem, co jsem řekl," řekl Deníku N Novotný.

Na začátku letošního roku byl Novotný podle serveru pravomocně odsouzen za vyhrožování smrtí podnikateli Markovi Vítovi. Soud mu uložil pokutu 66 600 korun. Dnes Deníku N zopakoval, že ji zaplatí a že jeho právní zástupkyně v dané věci podá dovolání Nejvyššímu soudu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, kriminalita, Praha, Novotný, Pavel Novotný, Řeporyje, Deník N, policie, Stanislav Novotný, ODS, Česko, Rossija 1, Miroslav Kalousek, Zdeněk Ondráček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný čelí dalšímu obvinění  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.