Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Soud rozeslal obžalobu v kauze Dozimetr, o dalším postupu rozhodne příští týden

Obvodní soud pro Prahu 9 rozeslal devíti stíhaným a jejich obhájcům obžalobu v kauze Dozimetr týkající se zakázek pražského dopravního podniku. Dalším dvěma obviněným a jejich právníkům poslal návrh na schválení dohody o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zastupitelstvím. O tom, zda soud případ projedná či například nařídí předběžné projednání obžaloby, soudce rozhodne v příštím týdnu.

„V trestní věci týkající se kauzy Dozimetr byla dnešního dne obhájcům a obžalovaným rozeslána obžaloba podaná dne 28. června 2024 vrchním státním zastupitelstvím ke zdejšímu soudu a zároveň obhájcům a obviněným byl rozeslán návrh na schválení dohody a vině a trestu. O dalším postupu ve věci bude rozhodnuto v průběhu příštího týdne," sdělila mluvčí soudu Barbora Chlostová.

Koncem loňského října navrhla policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu obžalovat v kauze Dozimetr 11 lidí. Vyšetřovatelé tvrdí, že organizovaná skupina obsadila důležité pozice v pražském dopravním podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Klíčovou postavou skupiny byl podle nich podnikatel Michal Redl, který byl dříve spojovaný s odsouzeným uprchlým Radovanem Krejčířem.

Vrchní státní zastupitelství v Praze o podání obžaloby na devět lidí informovalo na konci června. U dalších dvou obviněných žalobce Adam Borgula navrhl, aby soud schválil dohodu o vině a trestu. Právní kvalifikace skutků není u všech obžalovaných stejná. Státní zástupce jim klade za vinu účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení, praní špinavých peněz a také nedovolené nakládání s drogami.

Kvůli korupční kauze skončil ve funkci nejen tehdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), který je jedním z obviněných, ale také například ministr školství Petr Gazdík (STAN) kvůli kontaktům s Redlem. Stejný důvod měl i odchod šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který ve funkci strávil několik týdnů. Hlubuček odešel i z dozorčí rady DPP. Orgány podniku opustil také další obviněný, tehdejší náměstek ředitele Matej Augustín.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky soud, MHD, Praha, Dozimetr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozeslal obžalobu v kauze Dozimetr, o dalším postupu rozhodne příští týden  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.