Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Český dobrovolník raboval na Ukrajině. Jeho případ bude řešit pražský soud

Státní zástupce podal obžalobu na českého dobrovolníka, který působil počátkem ruské invaze na Ukrajině a kterého čeští kriminalisté obvinili ze služby v cizí armádě a z plenění v místě válečných operací. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Trestný čin služby v cizích ozbrojených silách spáchá podle trestního zákoníku občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem slouží ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu. Prezident může českým občanům, kteří se chtějí do bojů na ukrajinské straně zapojit, udělit povolení. Obviněný muž ho ale podle dřívějších informací neměl.

Šestadvacetiletému muži v případě uznání viny hrozí podle České televize za službu v cizí armádě maximálně pět let vězení, za rabování ale osm až 20 let, přičemž soud mu může uložit i výjimečný trest od 20 do 30 let.

Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy muž působil koncem března 2022 jako voják-dobrovolník v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič. Dotyčný svou účast v praporu webu potvrdil a přiznal se, že kradl v opuštěných domech, které měl se svou jednotkou takzvaně čistit od ruských okupačních vojsk. „Já jsem se řídil tím, co mi bylo řečeno. Velící důstojník mi řekl, že válečná kořist je válečná kořist. Nedělali jsme nic, co by nedělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to asi byla blbost," řekl už dříve serveru podezřelý.

Případ vyšetřovali policisté z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Státní zástupce Bílý webu loni v dubnu řekl, že obviněný je stíhaný vazebně, přičemž o vzetí do vazby rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matěj Matoušek

Štítky soud, Ukrajina, dobrovolník, armáda, rabování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český dobrovolník raboval na Ukrajině. Jeho případ bude řešit pražský soud  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.