Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Pražská advokátka obrala klienty o 150 milionů. Ti z praní peněz podezírají celou advokátní komoru

Klienti stíhané advokátky Hany Sukové podali trestní oznámení na Českou advokátní komoru. Stavovské sdružení advokátů podezírají z úmyslného nebo nedbalostního praní špinavých peněz, případně z dalších trestných činů v souvislosti s prováděním a kontrolou advokátních úschov.

Česká advokátní komora se proti nařčení, že se podílí na legalizaci výnosů z trestné činnosti, ohradila. Zdůraznila, že není účastníkem vztahu mezi klientem a advokátem. Policie Sukovou stíhá za zpronevěru 153 milionů korun.

„Zhasla poslední naděje se domluvit a najít společné řešení nastalé situace, to jest smírnou cestou. Trestní oznámení bylo podáno dnes 9. 5. 2024, adresované vrchnímu státnímu zastupitelství," uvedla zástupkyně poškozených Zuzana Reyne. Poškozené klienty podle ní k podání oznámení přimělo „rozčarování" ze semináře, který se minulý týden k problematice advokátních úschov konal ve Sněmovně.

„Nově jsme se dozvěděli z vystoupení tajemníka České advokátní komory Petra Čápa, že Česká advokátní komora současný způsob zabezpečení advokátních úschov považuje za vyhovující a že v jeho selháních nespatřuje systémový problém. Vyslechli jsme si, jak nadále zpronevěry bagatelizuje rétorikou individuálních selhání," napsala Reyne.

Pražská advokátka obrala přes čtyřicet klientů, přišla si na víc než sto padesát milionů

Při vyšetřování zpronevěry, které se dopustila pražská advokátka a její koncipientka, už kriminalisté evidují 44 subjektů, které dvojice okradla. Celkem si ženy přišly na skoro 153 milionů korun. Na co peníze použily policisté stále zjišťují.

„Naprostým zklamáním je hlavně to, že Česká advokátní komora ve svých tiskových zprávách neustále mluví o vůli změnit zákon a obnovit důvěru klientů v bezpečnost advokátních úschov. Místo toho ale z vystoupení na semináři bylo zřejmé, že se snaží jakékoliv navrhované změny shodit ze stolu," doplnila.

„O trestním oznámení směřujícím proti komoře v tuto chvíli oficiálně nevíme a jeho obsah neznáme. Též z tohoto důvodu se k němu nebudeme prostřednictvím médií vyjadřovat," reagovala mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

„Představenstvo České advokátní komory v posledních dvou letech opakovaně zpřísnilo stavovský předpis, který upravuje povinnosti advokátů při provádění advokátních úschov. Aktuálně se komora aktivně účastní vícestranných jednání na ministerstvu spravedlnosti o legislativních opatřeních, která by měla vést ke zvýšení bezpečnosti a transparentnosti advokátních úschov, například o možnosti prolomit na žádost komory bankovní tajemství pro potřeby prováděné kontroly úschov," napsala Chaloupková.

Policie dříve uvedla, že eviduje 44 klientů Sukové, kteří přišli o své peníze. Pražská advokátka je mnohdy připravila o celoživotní úspory. Poškození poukazují na to, že Česká advokátní komora nebyla schopná nastavit systém, jenž by zpronevěrám peněz z advokátních úschov účinně zabránil. Komora je tak podle nich spoluodpovědná za způsobenou škodu.

Advokátní úschovy lidé využívají například při nákupu nemovitostí. Uschovatel - třeba člověk kupující dům - složí u advokáta peníze, které advokát na základě uzavřené písemné smlouvy vyplatí prodávajícímu až za splnění určených podmínek, například po vkladu do katastru nemovitostí. Advokát musí peníze uložit na speciální účet odděleně od svého majetku a nesmí s nimi nakládat jinak, než mu umožňuje smlouva.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Česká advokátní komora, zpronevěra, trestní oznámení, klienti, advokátka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

To je známá skutečnost už dlouhodobě, že mezi advokáty jsou šmejdi. Bohužel i tací mohou být členy advokátní komory.

Sobota, 11. května 2024, 08:39Odpovědět

Pražská advokátka obrala klienty o 150 milionů. Ti z praní peněz podezírají celou advokátní komoru  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.