Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Podvodníci našli nový způsob jak zduplikovat platební karty a získat přístupy k bankovním účtům

Kriminalisté zadrželi dvaadvacetiletého cizince, který se podezřele choval u bankomatu v Praze 1. Ukázalo se, že vybíral peníze z cizích karet bez toho, aby je měl fyzicky u sebe. Policistům se povedlo spojit podvodníka s obětí, která už byla na cestě na policejní služebnu. Díky její výpovědi a kamerovému systému se povedlo muže rychle lokalizovat a zadržet v obchodním centru na Náměstí Republiky. U sebe měl více než 160 tisíc korun v hotovosti, z nichž vybral necelých 40 tisíc z jedné karty, což naznačuje, že zmíněná poškození nebyla jeho jediným cílem toho dne.

Zadržený cizinec čelí obvinění z trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu v případě odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Kriminalisté naléhavě žádají další potenciální poškozené, aby se přihlásili na policii. Informace o místě, kde k podvodu došlo, by značně usnadnila jejich práci a zvýšila šanci na dopadení pachatele.

Podvodníky nezastaví ani změny limitů na kartě

Podle zjištění detektivů podvodníci vymysleli sofistikovaný trik na získání přístupu k bankovním účtům obětí. Poškození obdrží SMS s infromací o přeplatku na daních s odkazem na falešnou webovou stránku. Zde mají zadat své bankovní údaje, aby jim byl přplatek vrácen na účet. Následně obdrží falešný hovor od údajného pracovníka banky, který jim sdělí, že jejich účet byl napaden a je potřeba změnit přístupový pin k účtu. Podvodníci ale touto dobou už mají všechny přístupové údaje k účtu. Oběti je zaslána aplikace ke stažení, která je velmi podobná oficiální aplikaci banky. Následně je podvedená osoba vyzvána, aby pomocí přiložení karty k mobilnímu telefonu ve falešné aplikaci změnila svůj pin, Pomocí technologie NFC získají útočníci virtuální kopii karty, se kterou mohou vybírat peníze bankomat bez vědomí majitele karty.

„Vzhledem k tomu, že mají přístup do jejich bankovnictví, tak pro ně není problém například ani to, že si dle potřeby změní limity na kartě, aby mohli vybírat větší částky,“ upozornil na největší úskalí podvodu mluvčí policie Richard Hrdina. „Pokud se jim však nepodaří přesvědčit poškozené ke stažení aplikace, tak provedou bezhotovostní převod na jiný účet, ke kterému mají přístup,“ doplnil. 

Aby se občané vyhnuli podobným podvodům, je důležité nedůvěřovat neověřeným odkazům a nikdy neposkytovat své bankovní údaje přes telefon či do neověřených aplikací. Tato opatření mohou snížit riziko podvodů a ochránit finanční prostředky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky podvod, policie, bankovnictví, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Svoboda

To je zajímavé, že ve většině takovýchto případů, se píše o cizincích. To je ta naše otevřená náruč pro kdejaký ksindl. Proč se nepíše jaké národnosti ti cizinci, živící se touto bezpochyby počestnou "prací" jsou? My už se samou korektností snad poděláme.

Neděle, 31. března 2024, 17:28Odpovědět

Podvodníci našli nový způsob jak zduplikovat platební karty a získat přístupy k bankovním účtům  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.