Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za vraždu učitele mačetou zvýšil soud mladíkovi trest na 14 let vězení

Za vraždu čtyřiasedmdesátiletého učitele středního odborného učiliště v pražské Michli z loňského března dnes Vrchní soud v Praze zvýšil Jaroslavu Řehákovi trest o dva roky na 14 let vězení. Potvrdil mu také ambulantní léčení. Dnešní rozhodnutí je pravomocné. Mladík, který byl v době činu studentem učiliště, se k činu přiznal, tvrdí, že ho pedagog šikanoval.

Odvolací soud dnes vyhověl odvolání státního zástupce, který pro Řeháka přísnější trest požadoval. „Dospěli jsme k závěru, že trest, který byl obžalovanému uložen, je s ohledem na způsob spáchání trestného činu, způsob plánování trestného činu i na motiv činu nepřiměřeně mírný," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Mladík učitele podle rozsudku zavraždil loni 31. března v budově školy v Ohradní ulici. Pedagog ho o den dříve oznámkoval nedostatečnou v předmětu sdělovací technika. U Řeháka kvůli špatné známce a kvůli dlouhodobě špatnému vztahu mezi ním a učitelem podle obžaloby vygradoval pocit křivdy a frustrace.

Obžaloba tvrdí, že Řehák chtěl učitele nejprve upálit, následně se ale rozhodl, že ho usmrtí hned. Ve škole se schoval na toaletách a čekal, až učitel vejde do svého kabinetu. Tam ho mladík napadl 60 centimetrů dlouhou mačetou, zasadil mu několik ran do hlavy, krku a zad. Lékaři už napadenému nemohli pomoci.

Žalobce v odvolání upozornil, že k brutálnímu útoku vedla pouze malicherná příčina, muži podle něj mladík nedal šanci na přežití. Podotkl také, že lítost, kterou mladík u hlavního líčení projevil, není upřímná - po přečtení výpovědi jednoho ze svědků se podle něj například smál. „Obžalovaný spíše lituje sebe a svou rodinu než poškozeného a jeho rodinu," uvedl žalobce.

Mladíkův obhájce žádal odsouzení za zabití, což je usmrcení v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli, nebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. To ale podle odvolacího senátu nebylo namístě. To, že učitel žáka vyzkoušel a oznámkoval ho nedostatečně, nemůže být považováno za zavrženíhodné jednání, uvedl soudce.

Řehák musí podle rozsudku také uhradit nemajetkovou újmu rodině pedagoga. Oproti původnímu rozhodnutí dnes odvolací senát částky snížil, manželce a dcerám učitele musí mladík uhradit po milionu korun.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK, Kamaryt Michal

Štítky soud, vražda, škola, mačeta, Michle, trest, vězení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu učitele mačetou zvýšil soud mladíkovi trest na 14 let vězení  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.