Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Podvodníci okradli ženu o více než milion a půl. Peníze vkládala do bitcoinmatů

Podvodník, který se vydával za pracovníka banky, vylákal z ženy přes jeden a půl milionu korun. Peníze mu žena posílala přes pražské bitcionmaty. Policie varuje před podobným jednáním a upozorňuje, že zaměstnanci v bankovnictví nikdy nepožadují transakce podobné těm, ke kterým došlo v tomto případě.

Podvodníci požadovali mlčenlivost

V polovině října kontaktoval poškozenou neznámý volající, který se vydával za pracovníka banky. Muž na telefonu ženě tvrdil, že někdo použil její doklady k založení nového účtu v Brně. I přes to, že se žena nejdřív bránila, podvodník ji nakonec přesvědčil a doplnil, že má brněnskou transakci natočenou na videozáznamu a že se celou věcí bude zabývat policie.

Ženu dohromady kontaktovali tři lidé. Všichni trvali na úplné mlčenlivosti, jelikož údajně panovalo podezření, že jsou v případu namočeni pracovníci bankovní pobočky. Poslední z podvodníků ženě nabídl telefonní číslo a další komunikaci doporučoval přes aplikaci WhatsApp.

Tato komunikace trvala několik dní a v ženě nakonec vzbudila velkou důvěru. Postupně ze svých účtů vybrala přes jeden a půl milionu korun. Ty po obdržení QR kódů obratem vkládala do pražských bitcoinmatů na adresy virtuálních peněženek podvodníků.

Nejedná se o první případ

Až během posledních vkladů začala mít pocit, že něco není v pořádku. U jednoho z bitcoinmatů si na letáku přečetla upozornění na tyto podvody. Následně jí tuto informaci potvrdil i její osobní bankéř.  

„Prevence se zdá být jednoduchá, nejlépe je takový hovor ukončit, nijak dál nekomunikovat a informace si ověřit přímo ve svém peněžním ústavu. Bohužel se stále najdou poškození, kteří těmto podvodníkům uvěří a nenávratně pošlou všechny své životní úspory do neznáma,“ upozornil mluvčí policie Jan Rybanský v tiskové zprávě a doplnil, že zaměstnanci v bankovnictví nikdy nepožadují takové transakce a ke komunikaci se zákazníky nepoužívají WhatsApp.

Ohodnoť článek

Štítky podvod, bitcoinmat, krimi, Praha, policie, WhatsApp, Brno, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci okradli ženu o více než milion a půl. Peníze vkládala do bitcoinmatů  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.