Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze opět protestovali lidé proti epidemickým opatřením

V Praze dnes opět protestovali lidé proti epidemickým opatřením na akci hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Sešlo se jich podle zpravodaje asi 150. Původně mířili demonstranti i k Parlamentu, ale nakonec zvolili jinou trasu. Shromáždění v blízkosti budov Parlamentu jsou zakázána ze zákona. Magistrát navíc nepřijal oznámení akce kvůli opožděnému podání. Policisté v souvislosti s akcí nezaznamenali narušení veřejného pořádku, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Netroufnu si říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka, naznačuje kandidát na ministra Válek

Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) není vyloučeno, že bude potřeba i čtvrtá posilující dávka vakcíny proti covidu. Řekl to v rozhovoru pro Blesk. Válek také již několikrát zmínil, že povinné plošné očkování nechce.

Účastníci protestu se sešli před Pražským hradem. Nesli transparenty s nápisy "Zrádci národa" a fotografiemi premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), hlavní hygieničky Pavly Svrčinové či bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly (za ANO). Na transparentech demonstranti označili za zrádce například i epidemiologa Rastislava Maďara nebo evolučního biologa Jaroslava Flegra, kteří se k epidemii nemoci covid-19 a protiepidemickým opatřením opakovaně veřejně vyjadřují. Protestující také provolávali: "Zrádci národa patří do vězení".

Organizátoři oznamovali, že protestní pochod povede i kolem budov Úřadu vlády ČR nebo Parlamentu. Zákon o právu shromažďovacím podobné akce u Parlamentu zakazuje. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana kvůli rozporu se zákonem a také proto, že pořadatelé demonstrace nezaslali městu informaci o konání protestu včas, magistrát oznámení akce nepřijal. "Důvod pro přijetí v kratší lhůtě jsme neshledali, a to zejména kvůli tomu, že má průvod vést místy, kde je to zakázáno," uvedl mluvčí. Účastníci protestu se tak nakonec vydali jinou trasou a následně při pochodu kolem magistrátu kritizovali za nepřijetí oznámení akce primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES uspořádalo demonstraci kvůli opatřením proti covidu-19 už minulý týden ve státní svátek 17. listopadu. Tehdy se na Staroměstském náměstí v Praze sešlo podle odhadu policie kolem 10 tisíc lidí. Účastníci demonstrace neměli roušky a nedodržovali žádné rozestupy. Policisté je opakovaně vyzvali, aby dodržovali platná protiepidemická opatření.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chcípl pes

Štítky ČR, vláda, koronavirus, demonstrace, Chcípl PES, Praha, Parlament České republiky, Hnutí PES, magistrát, ANO 2011, protest, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, Pavla Svrčinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze opět protestovali lidé proti epidemickým opatřením  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.