Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Očkovací centra v obchodních domech budou fungovat minimálně do října, říká ministr Vojtěch

Očkovací centra v obchodních domech, kde se proti covidu očkuje bez objednání termínu či předchozí registrace, budou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) fungovat minimálně do října. Ministr to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prezident České lékařské komory Milan Kubek v diskusi apeloval na větší využívání mobilních očkovacích týmů, které by nabízely možnost očkování i v těch nejmenších obcích.

Očkování se postupně přesuna na očkovací místa u nemocnic

Vojtěch dnes uvedl, že s provozovateli očkovacích center bez objednání, které je kromě některých obchodních domů k dispozici například také na Hlavním nádraží v Praze, je v kontaktu. „Hovořili jsme o tom, že bychom chtěli tato místa prodloužit alespoň do října,“ řekl ministr. Uvedl, že předpokládá, že v těchto centrech bude také možnost nechat si aplikovat plánovanou třetí dávku očkování.

Postupné zavírání velkokapacitních center například ve sportovních a kulturních halách je podle něj v souladu s plánovanou strategií, která počítá s tím, že očkování se postupně významně přesune na očkovací místa u nemocnic a na praktické lékaře. Od začátku října budou mít praktičtí doktoři zajištěnou distribuci i vakcíny společnosti Pfizer, uvedl dnes Vojtěch. „U ostatních vakcín už to tak je, včetně vakcíny od firmy Moderna,“ dodal ministr.

Vakcínu proti koronaviru mohou lidé dostat na více než 300 místech

Kubek uvedl, že je potřeba, aby se očkování dostalo ke všem lidem, hlavně starším, kteří bydlí v odlehlých koutech země a mají omezenou možnost se dopravit do nejbližšího města. „Poslat auto, které objede každou nepatrnou vesničku. Když ten člověk nemusí pro to očkování nic dělat, tak je to nejsnazší cesta, aby se nechal naočkovat,“ podotkl. Vojtěch na to reagoval tím, že je v republice asi 40 mobilních očkovacích týmů, podle něj tak není pravda, že se takové výjezdy neuskutečňují.

Vakcínu proti koronaviru mohou nyní lidé podle informací ministerstva zdravotnictví dostat na více než 300 místech. Zhruba pětina z nich je v Praze, kam za očkováním přijíždí i lidé z jiných krajů, zejména ze středních Čech. V hlavním městě by měla v září ukončit provoz obě velká očkovací centra v hale O2 universum i v Kongresovém centru na Vyšehradě. Už ke konci srpna se přestalo očkovat na výstavišti v Brně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adam Vojtěch

Štítky ČR, koronavirus, vláda, očkování, Adam Vojtěch, očkovací centrum, obchodní dům, Milan Kubek, ANO 2011, Česká televize, Česká lékařská komora, Otázky Václava Moravce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centra v obchodních domech budou fungovat minimálně do října, říká ministr Vojtěch  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.