Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Žádáme o proplacení PCR testů pro školy, zní od pražských radních směrem k ministerstvu

Prostřednictvím datové schránky byl jménem hlavního města odeslán ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) dopis s žádostí, která se týkala testování, návratu žáků do škol a zahájení školního roku. Pod tento dopis se podepsali i někteří zástupci městských částí, kteří se s těmito žádostmi ztotožňují.

PCR testy představují pro školy nemalou rozpočtovou položku

Pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti) uvedl, že po komunikaci s městskými částmi se vedení metropole dozvědělo, že jim ještě stále nebyly proplaceny peníze za PCR testy. Ty se na školách uskutečnily ve školním roce 2020/2021 v rámci otevírání škol po lockdownech v zimě 2020 a na jaře 2021.

Pro školy a jejich zřizovatele, obzvláště ty malé, představují náklady na PCR testování nemalou rozpočtovou položku a z hlediska plánování fiskálního roku je tak pro ně informace, kdy dojde k převodu úhrady testů na jejich účty, velmi významná. Dopisem proto apelujeme na jejich urychlený převod alokovaný ve státním rozpočtu,“ uvedl Šimral.

Dalším bodem dopisu pak byla žádost o intenzivnější komunikaci mezi ministerstvem školství, zřizovateli a školami, a to v souvislosti s přípravou na nadcházející školní rok.

Přípravu hygienických opatření na příští školní rok nechceme podcenit, zní z metropole

Velice dobře si uvědomujeme, že situace s pandemií koronaviru není ještě zdaleka stabilizována a není důvod k přehnanému optimismu. Z toho důvodu nechceme podcenit přípravu bezpečnostních a hygienických opatření ve školách, abychom v nadcházejícím školním roce eliminovali ten nejméně chtěný scénář vývoje, tedy opětovné uzavření našich škol,“ doplnil Šimral.

Praze ze strany ministerstva školství také zcela chybí informace o plánované individuální podpoře prostřednictvím doučování či dalších opatření pro žáky, kteří měli problémy s podmínkami účasti na výuce v průběhu uzavření škol.

Metropole například prostředky na doučování v tomto roce a v následujících letech vnímá jako příležitost pro vytvoření zcela nového a komplexního systému podpory žáků z komplikovaného socioekonomického prostředí. To poté představuje jeden z klíčových cílů vládou schválené Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky Praha, školství, koronavirus, PCR testy, Plaga, školní rok, PCR Test, Robert Plaga, Vít Šimral, ANO 2011, Datová schránka, Česká pirátská strana, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádáme o proplacení PCR testů pro školy, zní od pražských radních směrem k ministerstvu  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.