Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policisté s hygieniky kontrolují kvůli šíření koronaviru pražské kluby

Pražští hygienici společně s policisty kvůli rostoucímu počtu mladých nakažených průběžně kontrolují noční hudební kluby v metropoli. Mají totiž informace, že se v některých z nich nákaza objevila. Kontrolují například to, jak personál i návštěvníci dodržují platná protiepidemická opatření. Martin Vondrášek, náměstek policejního prezidenta, včera Radiožurnálu řekl, že o víkendu budou policisté v Praze kontrolovat desítky podniků.

Nejvíce nakažených je lidí mezi 16 a 29 lety

Již delší dobu odborníci poukazují na fakt, že nejvíce nakažených je v poslední době mezi mladými lidmi od 16 do 29 let. Ti jsou totiž málo očkovaní a mají hodně sociálních kontaktů.

Jak ukazují pražskými hygieniky prováděná epidemiologická šetření nově pozitivně testovaných lidí, začíná se průběžně zvyšovat počet případů, kdy k nákaze došlo v nočním hudebním klubu,“ uvedla včera hygienická stanice v tiskové zprávě.

Hygienici na základě výpovědi pozitivně testovaných lidí zjistili, že se zřejmě nakazili v jednom z pražských nočních klubů. Jeho název neuvedli. „Tento konkrétní klub od konce června zmínilo již 28 mladých lidí. Dalších 31 pozitivně testovaných osob uvedlo jako možný zdroj své nákazy pobyt v některém z jiných pražských nočních klubů,“ zjistili hygienici.

Nevhodné rozmístění sedadel i stolů

Před rokem vzbudilo pozornost rozšíření nákazy ve vinohradském klubu Techtle Mechtle, s nímž hygienici spojili víc než 160 případů v několika krajích.

Při kontrole jednoho z klubů minulý čtvrtek hygienici upozornili provozovatele například na nevhodně rozmístěné sedadla a stoly. „Z přítomných hostů nedisponovala aktuálně platným výsledkem testu jedna osoba, která na místě za tento přestupek zaplatila blokovou pokutu,“ dodali. V kontrolách klubů budou pokračovat.

Policisté s hygieniky budou o víkendu kontrolovat desítky podniků

Při kontrolních akcích hygienikům asistuje policie, která některé akce provádí i samostatně. „Už na tento víkend máme na území hlavního města Prahy naplánováno několik akcí v součinnosti s krajskou hygienickou stanicí. Budeme se zaměřovat hlavně na vybrané noční podniky, kde je potřeba dodržovat pravidla: prokázat negativitu, v podniku by nemělo být víc lidí než míst k sezení, mezi hudebníky a zákazníky je předepsaná vzdálenost a je zakázaný tanec,“ řekl včera Radiožurnálu Vondrášek. Půjde podle něj o desítky podniků.

V klubech či diskotékách je už povolena hudební produkce, dál je ale v těchto zařízeních zakázáno tančit. Tanec je totiž podle hygieniků typ fyzické aktivity, kde se při počtu relativně vysokého množství lidí na jednom místě koronavirus velmi snadno šíří.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu uvedl, že kvůli nárůstu počtu nových případů koronaviru požádá hygieniky a policisty, aby v klubech více kontrolovali dokumenty o bezinfekčnosti. Pro prokázání je třeba platný negativní test na covid, doklad o očkování nebo prodělání nemoci v posledním půlroce. V Česku se nyní mohou nechat očkovat lidé od 12 let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com/453169

Štítky ČR, koronavirus, zábava, restaurace, Praha, policie, hygiena, COVID-19, infekční onemocnění, Martin Vondrášek, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch, ANO 2011, Techtle Mechtle, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté s hygieniky kontrolují kvůli šíření koronaviru pražské kluby  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.