Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pro prokázání bezinfekčnosti už nestačí jedna dávka očkování na covid

Pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19, která je třeba pro návštěvu některých služeb nebo hromadných akcí, nestačí od dnešního dne uplynutí 22 dní od první dávky očkování. Nově bude v takovém případě nutné předložit negativní test. Ze zdravotního pojištění má každý pojištěnec nárok na antigenní test, kterým bezinfekčnost prokáže na tři dny, jednou za sedm dní a měsíčně na dva PCR testy, které platí sedm dní. Vláda podmínky zpřísnila kvůli riziku šíření varianty viru delta, proti které je jedna dávka vakcíny méně účinná.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden uvedl, že postupně se bude počet testů zdarma snižovat. Za bezinfekční jsou považovaní také lidé až 180 dní po prodělání nákazy.

Vedle mobilní aplikace je nadále možné prokazovat bezinfekčnost také papírovým dokladem, který lidé dostanou přímo při testování či očkování. Certifikát ve formě elektronického dokumentu PDF, který ji potvrzuje, si lidé mohu dál například stáhnout i z Očkovacího portálu občana.

Podle aktuálně platných mimořádných opatření je povinné prokázat bezinfekčnost například při vstupu na hromadné akce v kultuře či sportu, také například při návštěvě divadla nebo využití některých služeb jako jsou ubytování, bazény, kadeřnictví nebo wellness. Prokázat se jí při kontrole by lidé měli také při návštěvě restaurace, provozovatelé ale certifikáty kontrolovat nemusí. Podle ministra Vojtěcha se ale uvažuje o změně.

Celkově bylo v ČR do středy očkováno podle dat ministerstva asi 5,16 milionu lidí, dokončené očkování oběma dávkami zatím nemá asi 3,64 milionu z nich.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky covid, ČR, bezinfekčnost, Vojtěch, vláda, očkování, návštěva, Adam Vojtěch, ANO 2011, COVID-19, Česko, Portable Document Format

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro prokázání bezinfekčnosti už nestačí jedna dávka očkování na covid  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.