Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V sobotu bylo 1159 nakažených koronavirem. Nejmenší sobotní přírůstek od začátku září

V sobotu laboratoře v Česku potvrdily 1159 případů koronaviru, což je za tento víkendový den nejméně od 5. září. Obecně jsou víkendové přírůstky nižší, protože se méně testuje. Číslo R, které ukazuje rychlost šíření epidemie, se snížilo na 0,71. Hospitalizovaných s koronavirem je pak nejméně od poloviny října.

Kleslo číslo R i počet hospitalizovaných s covidem-19

Od začátku epidemie se v Česku nakazilo více než 1,6 milionu lidí, zhruba 1,5 milionu se vyléčilo. Celkově zemřelo s koronavirem 28 426 lidí.

Dnes kleslo reprodukční číslo na 0,71, přitom ještě v sobotu to bylo 0,81. Číslo R ukazuje, kolik jeden pozitivně testovaný průměrně nakazí dalších lidí. Čím níže je tato hodnota pod číslem jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek uvedl, že Velikonoce navzdory obavám epidemickou situaci v Česku nezhoršily. Přesto je podle jeho slov nutná opatrnost, jelikož virus je zrádný a situace nadále křehká. Rozvolňování musí být pozvolné a uvážlivé, dodal Arenberger.

V nemocnicích je také nejméně lidí s covidem-19, a to od poloviny října. K sobotě to bylo 4052 pacientů, ve vážném stavu jich je 938, což je nejmenší počet od začátku roku. Zátěž nemocnic epidemií je ale vyšší. Statistiky ministerstva totiž nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19, nemocniční péči ale dále potřebují.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, statistika, nakažení, COVID-19, epidemie, Česko, Petr Arenberger, Velikonoce, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu bylo 1159 nakažených koronavirem. Nejmenší sobotní přírůstek od začátku září  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.