Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firmy od 10 do 49 pracovníků musejí začít s testováním

Povinné testování bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) platit i pro firmy od deseti do 49 zaměstnanců, první kolo testování musejí dokončit do 26. března. Schválila to dnes vláda. Testování v malých podnicích se týká 650 tisíc pracovníků. O zvýšení frekvence testování na dvakrát týdně vláda zatím nerozhodla, bude o tom ještě jednat s profesními organizacemi. Hodlá ale zavést povinnost pro úřady do 50 zaměstnanců, vláda o tom bude jednat na příštím jednání ve čtvrtek. Havlíček to řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání kabinetu.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první cyklus testování dokončit do pátku, pro podniky s 50 až 249 pracovníky končí termín dnes. Úřady a další veřejné instituce musejí všechny zaměstnance otestovat do středy. Pokud se připočtou malé firmy, pravidelně jednou týdně bude testování podle Havlíčka podstupovat 3,2 milionu pracovníků. Přidat by se brzy měly také úřady s méně než 50 pracovníky. Podle Havlíčka je ale ještě třeba vyřešit, jak bude systém fungovat v malých obcích.

Vláda uvažuje o tom, že by místo testování jednou za sedm dní zvýšila frekvenci na dva testy za týden. Podle Havlíčka se jedná o složitý logistický projekt zejména pro velké firmy, je tedy třeba vše projednat s oborovými asociacemi a svazy. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj dnes uvedl, že by se nejdříve měla vyhodnotit data z dosavadního testování a teprve až se ukáže, jak je úspěšné v současném stavu, ukládat firmám další povinnosti.

Ve firmách je podle Havlíčka pozitivita 0,7 až 1,5 procenta. Nižší je ve velkých podnicích, kde se testuje už delší dobu. Díky povinnému testování se podle něj daří odhalit 2000 až 3000 pozitivních zaměstnanců denně.

Samotestovacích sad je podle Havlíčka na trhu dost. Dodavatelé jich mají ve skladech aktuálně pět až 5,5 milionu volných. Každý den podle něj přibývají zhruba dva miliony testů. Měsíčně jich je přitom potřeba 12 až 13 milionů. Na jeden test se bude dál platit příspěvek 60 korun z veřejného zdravotního pojištění, dodal Havlíček.

Ministerstvo připravuje novelu, která umožní platit testy ve firmách 

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která by umožnila zdravotním pojišťovnám přispívat firmám na samotesty covidu-19. Peníze by měly jít z jejich fondů prevence, novela pojišťovnám umožní do fondů přidat další finanční zdroje. Do Sněmovny by měla novela dorazit během několika týdnů, řekla mluvčí úřadu Barbora Peterová. Povinnost testovat své zaměstnance mají firmy nad 50 zaměstnanců a úřady od prvního březnového týdne. Celkově by se měly testovat asi tři miliony zaměstnanců.

Zdravotní pojišťovny se na tomto postupu dohodly se zástupci vlády, přičemž součástí této dohody byl rovněž závazek zajistit dostatečné zdroje ve fondu prevence,“ uvedla mluvčí. Z fondů prevence dosud pojišťovny přispívaly svým pojištěncům například na nepovinná očkování, vyšetření nebo sportovní či rehabilitační aktivity. Ve fondu mají pojišťovny peníze nikoliv z vybraného pojistného na zdravotní pojištění, ale plní je z dalších zdrojů, jako jsou penále, pokuty nebo přebytky z hospodaření.

Například VZP, u níž je pojištěno asi 60 procent obyvatel, do něj může podle zákona dát maximálně 0,3 procenta z ročního příjmu ze zdravotního pojištění. V roce 2020 pojišťovna ve zdravotně pojistném plánu počítala s příjmy 149 miliard korun, do fondu by tak mohla ten rok poslat zhruba 447 milionů korun.

Peterová sdělila, že výše fondů prevence tak zdaleka nepostačuje na krytí nákladů na samotestování. „Za tím účelem je nezbytné schválit novelizaci příslušných právních předpisů, která umožní dodatečně financovat fond prevence z jiných zdrojů,“ dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Reuters /David W. Černy

Štítky ČR, hospodářství, vláda, koronavirus, testování, Karel Havlíček, ANO 2011, prevence, zdravotní pojištění, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Svaz průmyslu a dopravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karla Vomáčková

Proč pojišťovny přispívají 60kč na test, když existují certifikované české testy za 50? Z toho by nebyl vejvar, co? Něvěřím, že existuje nějaká pandemie. Dva články ze soboty: za jediný den 154 tisíc testů a v pátek bylo nejvíc nových nakažených. Hovada

Pondělí, 15. března 2021, 19:52Odpovědět

Firmy od 10 do 49 pracovníků musejí začít s testováním  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.