Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Textilní rouška již stačit nebude. Do MHD či do obchodu lidé budou moct ode dneška jen s respirátorem

Od dnešního dne se zpřísňují opatření proti šíření koronaviru. Týkají se hlavně veřejných míst s větší koncentrací lidí, kdy lidem již nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku popřípadě dvě chirurgické roušky. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je důvodem zhoršující se epidemická situace a šíření britské mutace covidu-19.

Lidé, kteří respirátor neseženou, mohou použít dvě chirurgické ústenky. Ministerstvo doporučuje nosit však raději respirátor nebo nanoroušku.

Respirátor v MHD i v obchodě

Respirátory FFP2, KN95 či vyšší nebo dvě chirurgické roušky jsou ode dneška povinné v prodejnách a provozovnách služeb. Dále je nutné mít zvýšenou ochranu nosu a úst v MHD, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb, na letištích, na nástupištích či v motorových vozidlech s výjimkou toho, pokud se v autě nacházejí osoby ze stejné domácnosti.

Doma vyrobená rouška již stačit nebude

Ministr zdravotnictví dále uvedl, že za dostatečnou ochranu se nebudou považovat například doma vyrobené roušky a jiné provizorní ochrany úst. Doporučil lidem, aby dali přednost respirátorům, a to nejméně třídy KN95 nebo FFP2, jelikož lépe lnou ke tváři a do jisté míry těsní.

Povinnost nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky ministerstvo zdravotnictví podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zvažuje i pro pracoviště.

Které pražské městské části rozdávají respirátory zadarmo? Podívejte se na velký přehled

Od čtvrtka 25. února bude povinné nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek na sobě na vybraných místech, jako jsou prodejny, MHD či zdravotnická zařízení. Některé pražské městské části se rozhodly rozdávat respirátory zdarma,...

Již na začátku února vláda na dva měsíce zrušila u respirátorů třídy FFP2 vyšší daň z přidané hodnoty. Obchodníci je tak mohli zlevnit.

Po dnešním zásahu vlády by měly v Česku zlevnit respirátory třídy FFP2

Při prodeji respirátorů kategorie FFP2 a vyšší se nebude od středy hradit daň z přidané hodnoty (DPH). Rozhodla o tom dnes vláda. Vyzvala současně výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do cen, aby tyto pomůcky chránící před šířením...

Nyní platí povinnost nosit ochranu nosu a úst ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště či místo ubytování. Dále ve veřejné dopravě nebo venku, pokud není možné dodržet větší než dvoumetrové rozestupy. Dosud se však za dostatečnou považovala i šála, šátek, nákrčník či látková rouška. Výjimky i nadále platí pro děti do dvou let či ve školce.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky ČR, vláda, zdraví, koronavirus, respirátory, rouška, respirátor, městská hromadná doprava, Jan Blatný, ANO 2011, Jarmila Rážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Textilní rouška již stačit nebude. Do MHD či do obchodu lidé budou moct ode dneška jen s respirátorem  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.