Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva mrazicí boxy na uchování vakcíny proti koronaviru koupí Praha. Dohromady pojmou až 7000 vakcín

Metropole koupí dva mrazicí boxy na uskladnění vakcíny proti koronaviru od firmy Pfizer. Boxy budou pořízeny pro Městskou nemocnici následné péče a budou stát přes milion korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

Boxy dohromady uskladní asi 7000 vakcín

Velký box by měl disponovat objemem 541 litrů pro uskladnění asi 6000 vakcín. Druhý box bude mít objem 124 litrů a lze v něm uchovat asi 1000 vakcín.

Po vyjmutí z mrazáku vakcína vydrží zhruba pět dní, aniž by došlo k jejímu znehodnocení. Po naředění však vydrží pouze šest hodin.

Podle klinických  testů má očkovací látka firmy Pfizer až 95procentní účinnost proti covidu. Má však zvýšené nároky na chlazení a musí být uchována při teplotě minimálně minus 70 stupňů Celsia. „Možnost meziskladu, kterým jsou nové mrazicí boxy, je naprosto klíčová, a to z důvodu, aby nedošlo ke znehodnocení očkovací látky,“ píše se v dokumentu.

Menší box bude využíván jako přenosný rovněž pro jiná pražská zdravotnická zařízení, mimo jiné městem zřizovanou Městskou polikliniku Praha.

Praha chce větší vliv na distribuci vakcín a více informací

Po skončení očkování budou boxy dále využívány pro uskladnění léků, pouze se na nich nastaví nižší teplota.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a radní Mileny Johnové (Praha Sobě) chce vedení Prahy jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a zástupci ministerstva o postupu očkování proti koronaviru.

Vedení hlavního města se nelíbí, že nemá žádný vliv na distribuci vakcín, a vadí jim také nedostatke informací. Po ministerstvu bude chtít zvýšit kompetence pro krajského koordinátora očkování.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, Praha, vakcína, očkování proti COVID-19, Pfizer, Zdeněk Hřib, Jan Blatný, Milena Johnová, ANO 2011, Česká pirátská strana, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva mrazicí boxy na uchování vakcíny proti koronaviru koupí Praha. Dohromady pojmou až 7000 vakcín  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.