Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražské nemocnice hlásí nejvíce pacientů s koronavirem od začátku pandemie. Na Bulovce je hospitalizovaných 165 lidí

Nejvíce pacientů s koronavirem mají od začátku epidemie Fakultní nemocnice Bulovka a Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). V současné době je na Bulovce hospitalizovaných 165 lidí, dvacet z nich je na intenzivní péči. Nemocnice to uvedla na svém twitteru. Podle tiskové mluvčí VFN, Marie Heřmánkové, má také tato nemocnice největší počet pacientů s covidem-19, a to 102.

Kapacita lůžek pro covid pacienty je naplněna z 83 procent

Bulovka byla vůbec první nemocnicí, kam nakažení novým typem koronaviru směřovali. Prvního pacienta tam na izolaci na infekčním oddělení přijali 1. března loňského roku.

Podle zveřejněných dat o kapacitách lůžkové péče je v metropoli volných lůžek pro pacienty s covidem 61 s kyslíkem a 17 na jednotkách intenzivní péče. Celková kapacita JIP v Praze je naplněna z 83 procent a lůžek s rozvodem kyslíku na 80 procent.

Fakultní nemocnice v Motole poslední data o počtech hospitalizovaných zveřejnila v pátek. S covidem-19 tam bylo 113 lidí, z toho 38 ve vážném stavu a 15 z nich potřebovalo umělou plicní ventilaci. Kapacity nemocnic v současné době snižují i vysoké počty nakažených zdravotníků. Například motolská nemocnice měla v pátek v izolaci 373 zaměstnanců.

V celém Česku je v nemocnicích více než 7100 pacientů

V nemocnicích v celé zemi je podle posledních dat z pondělí 11. ledna více než 7100 nakažených a téměř 1100 je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Nad 7000 se tento počet pohybuje šest z posledních osmi dní. Maximum bylo ve čtvrtek 7. ledna přes 7400. Zatím nejvíc lidí potřebovalo nemocniční péči na začátku listopadu, kdy v nemocnicích byl dosud nejvyšší počet 8167 lidí a z nich 1204 bylo ve vážném stavu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že pokud by počty nakažených v posledních dnech už signalizovaly začátek zlepšení, v nemocnicích se projeví nejméně za dalších deset dní. V neděli i v pondělí počty nakažených byly nižší než před týdnem, přísnější opatření včetně znovuuzavření většiny obchodů nebo zpřísnění nočního zákazu vycházení byla zavedena 27. prosince.

Nemocnice v Praze a Jihočeském kraji mají podle dat ministerstva zdravotnictví nejvíc volných kapacit. Blatný na twitteru napsal, že pro přeplněné nemocnice v Karlovarském kraji jsou v každém z těchto krajů k dispozici čtyři lůžka JIP. Zástupci kraje vládu žádali, aby povolila převoz některých jejich pacientů do Německa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/VFNPraha

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Praha, VFN, Bulovka, pacient, COVID-19, Nemocnice Na Bulovce, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole, Jan Blatný, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské nemocnice hlásí nejvíce pacientů s koronavirem od začátku pandemie. Na Bulovce je hospitalizovaných 165 lidí  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.