Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Demonstranti by se za zneužití židovské hvězdy měli omluvit, vyzývají představitelé církví

Zástupci církví vyjádřili nevoli k chování odpůrci očkování proti nemoci covid-19, kteří se na demonstracích označili žlutou židovskou hvězdou. Podle zástupců církví jde o jednoznačné zneužití tohoto symbolu a vzbudilo v nich velké znepokojení. Od všech, kteří na sobě měli žlutou hvězdu, požadují zástupci církví veřejnou omluvu.

„Demonstranti se staví na úroveň šesti milionů zavražděných v koncentračních a vyhlazovacích táborech“

Zneužití symbolu žluté židovské hvězdy sledovali zástupci církví s velkým znepokojením. „Žlutá hvězda, kterou byli v období 2. světové války nuceni nosit Židé, se stala symbolem útlaku, utrpení a smrti mnoha milionů obětí nacistického teroru. Pokud si někdo tento symbol přivlastňuje a jeho užitím se chce stavit na roveň šesti milionů zavražděných v koncentračních a vyhlazovacích táborech, nelze v tom vidět nic jiného, než nevkusný a vypočítavý cynismus, který překračuje všechny myslitelné hranice,“ napsali zástupci církví na facebook a doplnili, že toto zneužití ostře odsuzují. Ty, kteří se ho dopustili, vyzývají k veřejné omluvě.

Pod stanovisko církví se podepsali generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl, generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vins a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

„Nikdo není okrádán o majetek a nikdo nikoho nestěhuje do Terezína a v dobytčáku dál na východ“

Rozhořčení vyjádřila i samotná Židovská obec v Praze. „Možná vlivem dnešní koronavirové pandemie mnozí lépe chápou, co znamená omezení pohybu, nakupování, zákazy návštěv, vycházení a další restrikce. Ale zcela jistě nikdo netrpí hladem, není ponižován, nebylo mu zabaven kolo, auto, rádio, televize, může chodit do přírody, do parku, není okrádán o majetek a nikdo nikoho nestěhuje do Terezína a v dobytčáku dál na východ,“ napsali zástupci Židovské obce v Praze na Facebook a požádali, aby lidé nepoužívali nášivky žlutých hvězd a neuráželi tímto způsobem oběti nacismu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter.com/Axl33k (Adam Hříbal)

Štítky církve, Davidova hvězda, demonstrace, Praha, církev, židovská obec, Facebook, Tomáš Kraus, Stanislav Přibyl, koncentrační tábor Terezín, Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví v České republice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Kohoutek

Je to nesmysl. Takhle protisměrně to nikdo nevnímá. Když o někom prohlásíte, že běhá rychle jako blesk, tak taky nikdo neuvažuje o tom, že by blesk byl pomalejší. Prostě jste jen použili přirovnání k nejrychlejší věci, která vás v danou chvíli napadla. A že jako nejdrsnější příklad lidského utrpení a bezpráví těmhle lidem přišel na mysl právě holokaust, to je naopak výrazem jejich uznání. Ti lidé vyjadřují svojí zoufalou situaci. Mnoho z nich přichází o bydlení, rozpadají se jim rodiny, nemají už na běžné výdaje. Všechno se to děje pod rozporuplnou záminkou. Bezohledně a arogantně. Židy také nejdřív nezabíjeli, ale zavírali jim živnosti a omezovali je v různých aktivitách. zoufalá gesta jsou plně na místě.

Sobota, 23. ledna 2021, 22:37Odpovědět

Demonstranti by se za zneužití židovské hvězdy měli omluvit, vyzývají představitelé církví  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.