Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Začíná plošné testování antigenními testy na koronavirus. V Praze se dnes nechá otestovat asi 1300 lidí

Dnešním dnem začíná dobrovolné testování na koronavirus. Lidé mohou podstoupit antigenní testy zdarma. Ty jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude kapacita až 60 tisíc testů denně. V Praze se chce jen dnes na covid-19 nechat testovat asi 1300 lidí. Volných termínů do Vánoc je jen minimum a většinou se objeví po odhlášení někoho jiného. V metropoli je otevřeno 29 odběrových míst, která zvládnou do Vánoc přes 13 500 testů. Své pacienty testují i některé ordinace praktických lékařů a ambulantních specialistů, v hlavním městě se jich přihlásilo asi 170.

Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí ještě potvrdit PCR test. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

Na testy se lidé musí předem registrovat on-line, ministerstvo spustilo také web, kde lidé najdou všechny důležité informace. Zájem o testování je velký a podle průzkumů má o testování zájem asi 40 procent populace.

Lidé se výsledek testu dozví asi za dvacet minut a opakovat test je možné jednu za pět dní až do 15. ledna.

Cílem hromadného testování je odhalit lidi, kteří jsou nakažení a virus šíří, ale nemají příznaky nemoci, jako je dušnost, kašel či ztráta čichu. Právě kvůli častějšímu setkávání se je testování naplánované před vánočními svátky.

V Praze se dnes nechhá testovat asi 1300 lidí

Již před sedmou hodinou ranní čekalo na spuštění odběrů v Thomayerově nemocnici asi dvacet lidí. Společně tam byli samoplátci, lidé poslaní svým praktickým lékařem či hygienou a zájemci o antigenní test. Ti se sice museli registrovat na konkrétní čas mezi 11:00 a 14:30, nemocnice je ale v pondělí vyzvala, aby přišli kdykoliv mezi 07:00 a 14:30, což způsobovalo ve frontě spory o pořadí a čekající to velmi kritizovali. Kolem 08:00 už se fronta netvořila a lidé čekali jen uvnitř pavilonu.

Testy byly od poloviny listopadu povinné pro pobytové sociální služby. Jejich zaměstnanci se museli testovat každých pět dní, do 4. prosince i jejich klienti. Od minulého týdne pak některá zařízení testují i návštěvy. Podobně byla možnost testování nabídnuta minulý a tento týden také učitelům.

Při odběrech je nejdříve ověřena jeho registrace a vyplněná žádanka, lidé musejí předložit také průkaz zdravotní pojišťovny. Poté testovanému zdravotník odebere vzorek z nosohltanu výtěrovou štětičku vloží do zkumavky s kapalinou, která se přenese na destičku. Ta ukáže po několika minutách výsledek. Lidé pak dostanou potvrzení, se kterým můžou například 48 hodin navštěvovat domovy seniorů.

Tři odběrová místa svůj provoz ještě dnes nezačnou. Některá totiž s posunem termínu na středu 16. prosince z původního pátku nepočítala, jiná mají zase dost zájemců ze strany učitelů, jejichž testování probíhá do pátku. „Vzhledem k plně obsazeným termínům antigenního testování pedagogů až do 17. prosince jsou termíny pro veřejnost vyhrazeny až od 18. prosince,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. Až od pátku budou testovat také odběrová místa Covid Point před budovou Domu světla v Karlíně a Synlab na Evropské.

ANKETA: Necháte se očkovat, až bude dostupná účinná vakcína? Většina respondentů ne

Češi plánují v rizikových situacích nosit roušky, i když už bude na trhu dostupná vakcína proti koronaviru. Dvě třetiny respondentů uvedly, že ani po schválení účinné vakcíny se nenechají proti koronaviru očkovat. Vyplývá to z průzkumu společnosti...

Některá odběrová místa své rezervační systémy spouštěla postupně, takže u nich zůstalo více volných míst. Volné termíny tak má do Vánoc například Fakultní nemocnice v Motole. Neobsazené jsou někde také na dnešek a pátek, protože lidé si termíny většinou zarezervovali dříve, než vláda schválila posun začátku antigenního testování.

Další odběrová místa začala s rezervacemi už začátkem prosince, takže se jejich termíny rychle naplnily. Například Ústřední vojenská nemocnice měla už minulý pátek poslední volný termín ráno na Štědrý den.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky koronavirus, COVID-19, testování, antigenní testy, Praha, rychlý antigenní test, Vánoce, Jan Blatný, ANO 2011, Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenská nemocnice, Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná plošné testování antigenními testy na koronavirus. V Praze se dnes nechá otestovat asi 1300 lidí  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.