Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Pražští záchranáři transportovali desetimetrovým speciálem deset pacientů z benešovské nemocnice

Pražští záchranáři ve čtvrtek převezli deset pacientů s koronavirem z přetížené Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov do Fakultní nemocnice v Motole. K převozu záchranáři použili speciální vozidlo Fénix, které při cestě doprovodila ještě lékařská posádka, dva policejní vozy a pražští hasiči, kteří pomohli s transportem pacientů na nosítkách.

Převoz do FN Motol proběhl bez komplikací

Převezení pacienti z interního oddělení benešovské nemocnice mají ve většině případů středně těžký průběh onemocnění covid-19, u žádného z nich není nutné napojení na umělou plicní ventilaci. Trasu dlouhou přibližně 120 kilometrů spolu s přebráním a předáním pacientů absolvovali zdravotníci za tři hodiny.

Jsme největší zdravotnické zařízení v ČR, a proto cítíme jako svou povinnost pomoci těm menším. Přesto, že i naše zdravotníky zasáhl covid-19 a denně řešíme personální situaci, stále ještě jsme schopni nabídnout své kapacity,“ říká Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Díky své kapacitě a vybavení může nové Atego sloužit jako evakuační vozidlo pro pacienty zdravotnických zařízení. Ve voze je možné poskytovat také kyslíkovou terapii většímu počtu osob, s využitím vozidla se počítá i při zásazích u požárů.

Fénix přepraví až 12 pacientů

Zdravotníci použili k transportu pacientů nový speciální vůz Mercedes Benz Atego, který při této cestě absolvovalo svůj první „ostrý“ výjezd. Auto dostalo jméno Fénix, měří deset metrů a dokáže přepravit až dvanáct pacientů na nosítkách nebo až tři pacienty na nemocničních lůžkách, a to včetně nezbytných přístrojů pro podporu životních funkcí pacientů.

Tato úspěšná akce potvrzuje skvělou spolupráci složek integrovaného záchranného systému. Těší mě, že jsme mohli pomoci a jsme připraveni nadále pomáhat na území hlavního města i mimo něj,“ uvedl Petr Kolouch, ředitel pražských zdravotníků.

Podle radní Mileny Johnové jsou pražští záchranáři a ostatní složky integrovaného záchranného systému velkou pomocí při zvládání pandemie koronaviru. Díky jejich nasazení a nasazení všech zdravotníků v hlavním městě můžeme pomáhat i daleko za hranicemi Prahy a ulevit tak přetíženým regionům. Obzvlášť v době covidové mají pražští záchranáři můj obdiv,“ dodává Johnová.

Bude-li třeba, vyšleme naše zdravotníky s Fénixem na pomoc kolegům do dalších zdravotnických zařízení. Transport s využitím tohoto vozu je efektivní pro převozy pacientů v počtu šesti a více osob,“ dodává Petr Kolouch.

Ohodnoť článek

Foto Twitter ZZS HMP

Štítky koronavirus, pacienti, převoz, Motol, Praha, Benešov, pacient, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje, Fakultní nemocnice v Motole, COVID-19, zdravotnický pracovník, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy, Pe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Pražští záchranáři transportovali desetimetrovým speciálem deset pacientů z benešovské nemocnice  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.