Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Rozhodnuto! Prváci a druháci se za týden vrátí do škol. Podle Blatného je Česko za bodem zlomu

Žáci prvních a druhých tříd základních škol a všichni žáci speciálních škol se ve středu 18. listopadu vrátí do školních lavic. Budou muset nosit roušky všude a třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře. Návrat ostatních školáků bude záviset na vývoji epidemie koronaviru. Ředitelé základních škol a školské odbory návrat dětí vítají, Pedagogická komora považuje rozhodnutí za unáhlené. Podle údajů o šíření nemoci covid-19 je Česko pravděpodobně za bodem zlomu, počet hospitalizovaných ale ještě nějakou dobu zůstane vysoký, řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Klesá procento pozitivních testů

Aktuálně je nakažených přes 150 tisíc lidí, většina z nich má lehký průběh nemoci, ale 7890 nakažených vyžaduje péči v nemocnici. V těžkém stavu je 1133 lidí. Rychle přibývá úmrtí, ke včerejšímu večeru počet překonal 5500. Podle zdravotnických statistiků je stále dostupná asi čtvrtina z 3900 lůžek pro pacienty, kteří potřebují intenzivní péči.

Ministr Blatný dnes vyzdvihl, že začíná klesat procento pozitivních testů. „Číslo je pořád velké, ale klesá. Oproti minulému týdnu je pokles o více než devět procent,“ uvedl. Počty hospitalizovaných se podle něj zastavily, neklesá a ani nemůže klesat počet hospitalizovaných na intenzivní péči. „Kdybych to měl velmi opatrně interpretovat, tak jsme na nebo pravděpodobně lehce za jakýmsi bodem zlomu,“ řekl Blatný.

Nový systém pro uvolňování  zpřísňování opatření

V pátek by měl představit nový systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření. Bude mít dvě úrovně. První formou tabulky určí míru omezení obecně, druhá rozpracuje opatření po oblastech. Opatření budou rozdělena do pěti úrovní rizikového vývoje. Pokud bude systém platit od pondělí, bude Česko podle Blatného v pátém, nejvyšším stupni rizika. Na oznámený návrat žáků do škol to ale nebude mít vliv.

Prváci a druháci se vrátí do lavice 18. listopadu

Žáci prvních a druhých tříd základních škol, kteří se jako ostatní děti učí už měsíc na dálku, se vrátí do lavic za týden. Děti i učitelé budou povinně nosit roušky i ve třídách, platit bude zákaz zpěvu a tělocviku, mělo by se také často větrat. Třídy se nebudou dělit do menších skupin, děti z různých tříd by se ale neměly potkávat. Za dodržení této podmínky se obnoví i fungování družin pro první a druhé ročníky.

V malotřídních školách se s prvňáky a druháky budou moct do tříd vrátit i starší žáci z prvního stupně. Speciální základní školy pro handicapované se příští středu otevřou pro všechny ročníky, zavřeny jsou od 2. listopadu. V základních a středních školách se navíc zájemcům umožní prezenční individuální konzultace, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ostatní žáci budou pokračovat v distanční výuce. Týká se to třeba i jazykových škol a základních uměleckých škol.

Žáci budou celý den nosit roušku

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý uvedl, že přípravy na návrat prvních a druhých ročníků budou jednoduché. Důvodem je i to, že se třídy nebudou dělit jako na jaře. Problematické může být celodenní nošení roušek, věří ale, že to všichni vydrží. Školské odbory by jako dobré gesto považovaly, kdyby školy dostaly od státu ještě aspoň deset respirátorů na každého pracovníka jako na začátku října. Chytrá karanténa připravuje kvůli návratu dětí do škol zálohy trasovačů.

První vakcíny proti koronaviru v první čtvrtině příštího roku

Pravděpodobnost návratu všech žáků a studentů do škol do Vánoc dnes ministr Blatný odmítl odhadovat. Vše podle něj bude záležet na vývoji epidemické situace, kterou může ovlivňovat chování lidí. Vyzval proto veřejnost k dodržování opatření. První vakcíny proti covidu by se podle Blatného mohly do Česka dostat v první čtvrtině příštího roku. ČR má zájem o dva miliony dávek vakcíny od americké firmy Pfizer. Vláda už dříve schválila odběr tří milionů dávek jiného druhu séra od firmy AstraZeneca. Světová zdravotnická organizace uvádí, že v závěrečné fázi testů je deset vakcín. Po obdržení vakcín by se měli v ČR jako první očkovat zdravotníci a senioři, cílem pak je proočkovanost populace 50 až 60 procent.

Vláda bude muset kvůli epidemii znovu Sněmovnu žádat o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 20. listopadu. „Uvidíme, jestli požádáme rovnou o měsíc, nebo jen o 14 dní,“ řekl dnes vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po zasedání Ústředního krizového štábu. Statistiky nových odhalených nákaz podle něj naznačují, že se křivka otáčí. „To ale neznamená, že jsme vyhráli a můžeme všechno začít uvolňovat,“ dodal.

Restrikce i po 20. listopadu

Podle úterního Hamáčkova vyjádření bude i po 20. listopadu epidemická situace vyžadovat platnost restrikcí, jako třeba uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR dnes uvedl, že prosinec a listopad jsou z hlediska tržeb obchodů nejdůležitějšími měsíci. Spontánní inspirace při procházení nákupními centry je pro předvánoční prodej důležitá, neplánovaně vzniká 20 až 25 procent nákupů dárků. Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy jsou obchody bezpečné a není zjištěno, že by znamenaly zvýšené riziko nákazy.

Opatření se ale dotýkají i dalších oborů. Podnikatelé, jejichž podnikání vláda omezila nebo znemožnila, mohou žádat o jednorázový příspěvek 500 korun za každý den omezení. Zákon, který to umožní, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Podepsal také novelu, která počítá s pozastavením exekucí movitých i nemovitých věcí do konce ledna 2021. Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou od dnešního poledne žádat o dotaci z programu COVID podpora cestovního roku. Ministerstvo pro místní rozvoj na něj vyčlenilo půl miliardy korun. Ministerstvo dopravy už program pro zájezdové dopravce spustilo, v minulých dnech rozhodlo o rozdělení prvních 200 milionů korun. Dopravci poslali 920 žádostí za 930 milionů korun, stát pro ně má až miliardu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, školy, covid-19, Jan Blatný, Česko, základní škola, rouška, ANO 2011, pandemie covidu-19, obchod, Jan Hamáček, Světová zdravotnická organizace, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Prváci a druháci se za týden vrátí do škol. Podle Blatného je Česko za bodem zlomu  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.