Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V neděli přibylo 7301 nakažených koronavirem. Česko zřejmě čeká zpřísnění opatření

Po pěti dnech přírůstek nových případů koronaviru klesl v neděli pod deset tisíc. Laboratoře odhalily za včerejšek 7301 nových případů. Zároveň se jedná se o nejvyšší nedělní nárůst od konce března. Nedělní čísla bývají oproti ostatním dnům nižší, jelikož se méně testuje. V Praze za včerejšek přibylo 745 nových případů. Také v případě hlavního města se jedná o nejvyšší nedělní přírůstek od začátku epidemie. V Česku je aktuálně 158 515 nakažených. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, hospitalizovaných i obětí ale v poslední době výrazně přibývá.

Nejnižší denní přírůstek, přesto jsou čísla alarmující

Nejvíc nákaza v posledním týdnu zasáhla Zlínsko, kde ministerstvo eviduje 1097 případů na 100 tisíc obyvatel. Následuje Vsetínsko s 1053 a Královéhradecko se zhruba 1037 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Nejlépe je na tom Chebsko s 307 případy na 100 tisíc obyvatel. V žádném jiném regionu České republiky tento ukazatel neklesl pod 400.

S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 2201 lidí, téměř třetina z toho připadá na uplynulý týden. Od středy do soboty byl denní počet obětí vždy vyšší než sto, ve středu s koronavirem zemřelo 121 lidí, což je dosud nejvíce. Na neděli zatím připadá 71 obětí. Za celý minulý týden bylo v zemi 694 úmrtí s covidem. Tyto údaje se ale mohou zpětně měnit a je pravděpodobné, že nakonec bude průměr v minulém týdnu vyšší než sto obětí denně.

Celkem se dosud v Česku koronavirem nakazilo skoro 260 tisíc lidí, vyléčilo se jich zatím 97 381. V nemocnicích ale k sobotě bylo 5345 lidí, o polovinu víc než před týdnem. Pacientů ve vážném stavu přibylo za týden o víc než třetinu, je jich 800.

Rekordní byl v uplynulých sedmi dnech také celkový nárůst pozitivních případů v zemi. Laboratoře jich odhalily více než 84 tisíc. Více se rovněž testuje. Ve všedních dnech se počet testů pohyboval okolo 45 tisíc.

Přitvrzení opatření

V takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví, který ukazuje riziko nákazy v Česku, je celá země už červená, v nejvyšším třetím stupni rizika. Znamená to komunitní šíření nákazy, tedy že se hygienikům nedaří nalézat její zdroje. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že ministerstvo zdravotnictví musí předložit projekt na urychlení trasování i testování. Zároveň je podle něj pravděpodobné, že vláda bude muset přitvrdit opatření, protože ta současná mají moc výjimek.

Pokud neklesne počet nakažených, je na místě další zpřísnění opatření, říká Prymula

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) podle svých slov počítá s dalším zpřísněním opatření proti šíření koronaviru, pokud do úterý neklesne denní přírůstek nakažených. Bez dalších omezení by podle něj trval nestandardní režim až do...

Počty nakažených v Praze

V Praze přibylo za minulý týden více než 9500 nakažených. Třikrát byl nárůst vyšší než 1500 případů za den. Ve čtvrtek přibylo 1714 nakažených, což je dosavadní maximum. Aktuálně je v metropoli 23 391 lidí s potvrzenou nákazou covid-19.

Navzdory tomu, že většina lidí má mírný průběh nemoci, přibývá hospitalizovaných a také zemřelých. V Praze bylo v uplynulém týdnu 62 obětí. Ve středu zemřelo v metropoli 16 lidí s koronavirem, což je dosud nejvíce. Na sobotu připadá 11 úmrtí, na neděli šest. Tyto údaje se mohou ještě zpětně měnit.

V sobotu se v Praze na farmářských trzích na Rašínově nábřeží pohybovalo podle fotografií zveřejněných na sociálních sítích velké množství lidí a často neměli roušky. Trhy se konaly, i když magistrát doporučil jejich zrušení. Podle předsedy pořadatelského spolku Archetyp Jiřího Sedláčka návštěvníci hygienická opatření dodržovali. Na rozdíl od jara se nyní na trhy vládní opatření nevztahují a konat se mohou. Městská policie na náplavce posílila hlídky.

Praha doporučila zrušení trhů na náplavce. Ty se přesto konaly a dorazila spousta lidí

Pražský magistrát a jeho firma Trade centre Praha (TCP), která spravuje pražské náplavky, v pátek doporučily provozovateli farmářských trhů na Rašínově nábřeží, aby je zrušil. I tak se v sobotu konaly. Podle předsedy pořadatelského spolku...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, nakažení, neděle, Česko, Praha, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Andrej Babiš, Jiří Sedláček, Zlínský kraj, ANO 2011, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli přibylo 7301 nakažených koronavirem. Česko zřejmě čeká zpřísnění opatření  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.