Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prymula a Faltýnek byli ve středu pozdě večer v restauraci na Vyšehradě. Opozice volá po rezignaci

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl ve středu pozdě večer navzdory zákazu v restauraci na pražském Vyšehradě. Uvedl to deník Blesk, který zveřejnil fotografie. V restauraci byli podle serveru ve stejnou dobu i další lidé, včetně předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil také na to, že Prymula neměl při odchodu z podniku nasazenou roušku. Představitelé opozičních stran vyzývají ministra zdravotnictví Prymulu k rezignaci a mluví v té souvislosti na sociálních sítích o pokrytectví a papalášství kvůli porušení pravidel, která kabinet vyžaduje po všech občanech kvůli epidemii koronaviru.

23:30 vychází Prymula z restaurace bez roušky

Restaurace v Česku musí být už od minulého týdne zavřené kvůli současné epidemické situaci. Lidé by také měli nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému. Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti. Prymula opakovaně na občany apeloval, aby nařízení dodržovali, jinak se epidemii koronaviru nepodaří zvládnout.

Vzděláním epidemiolog Roman Prymula se stal ministrem zdravotnictví 21. září. Nahradil Adama Vojtěcha (za ANO), který rezignoval. Po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru byl Prymula dva týdny šéfem Ústředního krizového štábu, poté vedení převzal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prymula byl členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

Podle Blesku dorazil Prymula do restaurace Rio´s ve středu před 22:00. Z podniku poté vycházeli další lidé, ministr odešel okolo 23:30. List uvedl, že Prymula si roušku nenasadil nejen při nastupování do auta, kdy mu řidič držel dveře, ale ani poté ve voze.

Faltýnek z podniku vyšel ještě asi o hodinu později, uvedl Blesk. Odjel autem, ale za nějaký čas se znovu vrátil a byl před restaurací s jejím majitelem Raimundem Špundou. Oba muži se bavili, ani jeden z nich neměl nasazenou roušku. Restaurace Rio´s na svém webu uvádí, že je kvůli nařízení vlády momentálně zavřená.

K rezignaci vyzývají Rakušan, Kalousek i Pekarová Adamová

Prymulu už na sociální sítích vyzvalo několik opozičních politiků k rezignaci. „Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně. Důvěra je základ. Bez ní se vládnout nedá. Rezignujte," uvedl na twitteru předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Vláda papalášů, pokrytců a nadlidí. Pane ministře odstupte! Nikdo už vám nemůže věřit ani nos mezi očima!" dodal místopředseda STAN Petr Gazdík.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že by se Prymula měl omluvit a okamžitě odstoupit. „Okamžitě, prosím! To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat," napsal. Senátor Pavel Fischer (nezávislý) upozornil, že vláda by měla působit věrohodně a vzbuzovat důvěru. „Noční mejdan pánů Prymuly a Faltýnka v zakázaném místě působí jako velká provokace. Oba by měli v zájmu státu odstoupit ze všech svých funkcí," uvedl.

„Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte," uvedla na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

První místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková uvedla, že informace Blesku vyžadují okamžité vysvětlení. „Ukázka papalášství a arogance moci v přímém přenosu. Ministr zdravotnictví vysvětluje občanům, jak mají byt doma, a pak jde v noci do restaurace," kritizuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto No machine-readable author provided. Miaow Miaow assumed (based on copyright claims)., Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky koronavirus, vláda, opozice, restaurace, Prymula, Roman Prymula, Jaroslav Faltýnek, ministr zdravotnictví, Blesk, rouška, ANO 2011, Vyšehrad, pandemie covidu-19, Miroslav Kalousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prymula a Faltýnek byli ve středu pozdě večer v restauraci na Vyšehradě. Opozice volá po rezignaci  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.