Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podle Prymuly přijdou další opatření proti koronaviru. Blíže je zatím nespecifikoval

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes naznačil, že přijdou další, přísnější, opatření k omezení šíření koronaviru. Před poslanci však konkrétnější nebyl. Dodal, že i v současné době je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho. Podle něj se restrikce vždy nedodržují. Největší nápor na zdravotnický systém očekává ministr mezi 3. a 11. listopadem. Ve středu ráno mimořádně zasedne vláda.

Nejhůře má být kolem 11. listopadu

Prymula dnes řekl, že bude nutné zřejmě představit vládě přísnější opatření, nezbývá podle něj příliš času. Jaká přísnější opatření by mohla být ve hře, zatím neupřesnil. „Na vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých deseti až čtrnácti dnů, se dostaneme podle předpokladů někdy 11. listopadu,“ uvedl. Ihned po svém vystoupení před poslanci ze sálu odešel. Ve středu ráno má mimořádně zasednout vláda.

Jeden infikovaný člověk nyní nakazí podle ministra v průměru 1,37 až 1,47 dalšího člověka.

Podle ministra může být potřeba devět až jedenáct tisíc standardních lůžek nebo lůžek s kyslíkem a 1500 až 3000 lůžek intenzivní péče pro pacienty s těžkým průběhem koronaviru. K dispozici může být až 12 tisíc lůžek. „Základní problém je péče na úrovni jednotek intenzivní péče a jednotek na ventilátorech, kde je samozřejmě kapacita omezená,“ poznamenal. Ministerstvo se nyní snaží podle Prymuly nakoupit 2000 oxygenátorů a 500 ventilátorů.

Prymula rovněž připomněl vysoký podíl pozitivně testovaných lidí, nákaza se podle něho dostává do rizikové skupiny seniorů. „V tuto chvíli detekujeme vrcholek ledovce. Ale v té populaci už je mnohem větší nálož, než se původně odhadovalo,“ dodal Prymula.

Mimořádné zasedání vlády

Ve středu v osm hodin ráno mimořádně zasedne kabinet hnutí ANO a ČSSD. Vláda bude jednat formou videokonference znovu už po dvou dnech. Z koronavirové agendy v pondělí schválila například mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, na jehož základě bude povinné od středy nosit roušku i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému.

Vláda kvůli nárůstu počtu nakažených nemocí covid-19 zpřísnila opatření od minulé středy, kdy vedle restaurací, barů a klubů zavřela i školy, s výjimkou mateřských a speciálních, a omezila shromažďování na nejvýš šest lidí. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, Roman Prymula, opatření, COVID-19, vláda, ANO 2011, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle Prymuly přijdou další opatření proti koronaviru. Blíže je zatím nespecifikoval  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.