Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekordní nedělní nárůst nakažených v Česku překročil pět tisíc případů

V Česku v neděli přibylo 5059 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 3600 méně než v sobotu. Zároveň se ale jedná o nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Jelikož se v neděli vždy méně testuje, je tento denní nárůst vždy nejmenší. Nemocných je aktuálně přes sto tisíc lidí. Do včerejšího podvečera přibylo dalších 20 úmrtí a s onemocněním covid-19 celkem zemřelo už 1422 lidí. Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví bylo v nemocnicích s koronavirem 3519 lidí.

Nejvyšší nárůst byl v pátek

Celkem se od začátku března  v Česku nakazilo zhruba 174 tisíc lidí a přes 72 tisíc se jich už uzdravilo. Za celý uplynulý týden, kdy počty případů nemoci covid-19 třikrát překonaly rekord, potvrdily laboratoře nákazu u téměř 57 tisíc lidí. Nejvyšší denní nárůst zaznamenaly v pátek, a to 11 105 případů.

Roste počet hospitalizovaných

Většina nakažených má mírný průběh nemoci, roste však počet hospitalizovaných. Na konci září vyžadovalo nemocniční péči asi tisícovka lidí, jejich počet se v říjnu více než ztrojnásobil. Z hospitalizovaných bylo v sobotu ve vážném stavu 587 lidí, o devět méně než v pátek. Proti září se jejich počet také ztrojnásobil.

V posledních týdnech také stoupá počet zemřelých s onemocněním covid-19. V říjnu se celkový počet více než zdvojnásobil. V uplynulém týdnu eviduje ministerstvo zdravotnictví zatím 380 úmrtí s covidem, nejvíce pacientů - 67 zemřelo v pátek, naopak nejméně úmrtí připadá zatím na neděli - 33. Tyto údaje se ale mohou ještě zpětně změnit.

Více testů = více nakažených

Nejvýrazněji se koronavirus v posledních sedmi dnech šířil v okresech Plzeň-sever a Zlín, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 756, respektive 754 nakažených. Následuje Plzeň-město se 703 a Uherskohradišťsko s 697 případy na 100 tisíc obyvatel za týden. Relativně nejlépe je na tom Chebsko se 184 nově nemocnými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

V posledních dnech se také více testuje, kromě pondělí bylo ve všedních dnech minulého týdne testů vždy více než 30 tisíc. V pátek jich laboratoře vyhodnotily rekordních 38 524. V sobotu pak provedly zhruba o 10 tisíc testů méně, nakažených mezi testovanými bylo 30,21 procenta. Jde o druhý nejvyšší podíl od začátku epidemie. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se ČR potřebuje dostat na podíl pod deset procent. Nedělní počet testů zveřejní ministerstvo dnes vpodvečer.

Od minulé středy platí v Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny typy škol přešly na distanční výuku, kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti. Ode dneška platí restrikce také pro svatby a pohřby, konat se mohou jen s omezeným počtem účastníků, podle vládních opatření jich může být nejvíce 30.

Nejvyšší nedělní nárůst také v Praze

V Praze přibylo v neděli 660 potvrzených případů koronaviru. Je to pokles oproti předchozím pěti dnům, kdy laboratoře odhalily vždy více než tisíc nakažených. Zároveň jde o nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od března se v Praze nakazilo 31 028 lidí, z toho 14 157 lidí se z nemoci vyléčilo, zemřelo 255. Aktuálně je v metropoli 16 616 nakažených.

V minulém týdnu přibylo v hlavním městě 7390 případů, tedy zhruba pětina z celkového počtu nakažených, které laboratoře od března odhalily. Od pondělí do neděle zemřelo s covidem v Praze 43 lidí, přičemž v pátek bylo 11 úmrtí, což je dosud nejvíce. Tyto údaje se ale mohou ještě zpětně měnit.

Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100 tisíc obyvatel 510 případů nákazy. Nejhůře na tom v tomto ohledu jsou okresy Plzeň-sever a Zlín s více než 750 nakaženými na 100 tisíc obyvatel.

V Praze je nyní podle seznamu uvedeného na webu ministerstva zdravotnictví zhruba čtyřicítka míst, kde se lze nechat na nákazu koronavirem otestovat. V některých z nich je k dispozici více odběrových stanů či přepážek. Pouze samoplátce vyšetří například na odběrovém místě na Letišti Václava Havla. Výhradně pacienty s žádankou přijímají v odběrovém místě Městské polikliniky Praha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, nakažení, Česko, nemoc, Praha, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, epidemie, Zlín, Roman Prymula, okres Plzeň-sever, Letiště Václava Havla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní nedělní nárůst nakažených v Česku překročil pět tisíc případů  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.