Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dnes se uzavřely všechny školy a restaurace. Lidé se nesmí shlukovat a pít alkohol na veřejnosti

Žáci všech typů škol se ode dneška učí opět pouze distančně. Výjimku z tohoto nového opatření mají pouze školy mateřské a ty speciální. Uzavřené jsou od středy také restaurace, bary a kluby, které mohly být až do včerejška otevřeny do osmi večer. Lidé si budou moct koupit jídlo přes výdejové okénko. Nově se také ode dneška nesmí shromažďovat více než šest osob a lidé nesmí pít alkohol na veřejnosti. Nová opatření jsou zavedena v souvislosti s onemocněním covid-19. Jenom za úterý přibylo v Česku přes osm tisíc nově nakažených lidí.

Pouhé dva dny vydrželo opatření, na základě kterého se na druhém stupni ZŠ učila prezenčně polovina žáků a zbytek na dálku. Žáci se měli po týdnu vystřídat.

První stupeň ZŠ by se měl otevřít 2. listopadu

Většina zmíněných opatření platí do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Pouze nařízení týkající se škol má platit do 1. listopadu. Od 2. listopadu by se podle ministra zdravotnictví Prymuly měly opět otevřít první stupně základních škol. Bude ale také záležet na reprodukčním čísle, jak zmínil ministr školství Plaga.

Opatření ohledně distanční výuky se nově týká také prezenční praktické výuky na středních školách. Na školách vysokých se mohou konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob. Výjimku mají studenti lékařských oborů, kteří se účastní klinické a praktické výuky, a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. V základních uměleckých školách je zrušena i individuální výuka.

Prymula ve svém projevu apeloval na občany a přiznal letní pochybení v uvolňování opatření

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se dnes večer v televizním projevu omluvil za to, že nebyl v létě dost důrazný a na opatřeních proti druhé vlně koronaviru netrval. Řekl, že měl na lidi více apelovat, jako to umí jiní. Podle něj není...

Nejasnosti ohledně studentů na kolejích

Na kolejích mohou být ubytováni pouze studenti, kteří nemají jiné bydliště v České republice. Výjimku pak mají rovněž studenti s vládou nařízenou pracovní povinností. Zůstat na nich mohou též studenti, kteří se vrátit domů nemohou nebo jsou v karanténě. Vláda také s účinností ode dneška zakázala poskytovat ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech. Zakázány jsou též školy v přírodě.

Uzavřené restaurace a zákaz shromažďování

Výjimky z tohoto nařízení mají hotelové restaurace, které budou hostům k dispozici do 20:00.

Ode dneška jsou také zavřeny všechny restaurace, bary a kluby. Lidé si mohou koupit pokrmy přes výdejní okénka, která ale mohou fungovat pouze do osmé večer. 

Cílem zákazu pití alkoholu na veřejnosti je podle Prymuly i to, aby nebyla zneužívána právě výdejová okénka restaurací.

Shromáždit se mohou lidé maximálně v šesti osobách. Výjimku pak mají rodinní příslušníci, různé statutární orgány či zasedání státní správy, samosprávy nebo politických stran.

Podruhé více než osm tisíc nakažených

Od začátku epidemie se koronavirem v Česku infikovalo téměř 130 tisíc lidí, z toho téměř 59 tisíc od začátku října.

Během úterý přibylo v Česku 8325 prokázaných případů nemoci covid-19. Je to druhý nejvyšší denní nárůst po pátečním rekordu, který byl ještě o 292 případů vyšší. V žádný jiný den od propuknutí epidemie počet nově prokázaných případů nepřesáhl 8000. Aktuálně nemocných je v česku 68 740 lidí, v nemocnicích je s koronavirem přes 2500 pacientů. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, omezení, školy, restaurace, roušky, alkohol, Česko, Roman Prymula, Robert Plaga, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes se uzavřely všechny školy a restaurace. Lidé se nesmí shlukovat a pít alkohol na veřejnosti  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.