Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Středa přinese další zpřísnění opatření. Všechny školy přejdou na distanční výuku, zavřou se bary a restaurace

, aktualizováno 13. října 2020, 11:00

Vláda oznámila v pondělí večer další opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru. Od středy budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních. Školek se opatření netýká. Už od úterý bude povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy. Restaurace a bary budou od středy do 3. listopadu uzavřené. Zakázáno bude pití alkoholu na veřejných místech. Shromažďování bude od středy omezené na maximálně šest osob. Ministerstvo školství původně včera ohlásilo zavření také všech internátů a vysokoškolských kolejí. Robert Plaga dnes po vlně protestů studentů i rektorů sdělil, že vysokoškolští studenti, kteří jsou v karanténě či mají doma někoho rizikového, by mohli zůstat na kolejích i nadále.

Máme jeden pokus, který musí být úspěšný. Musíme i tentokrát nárůst epidemie zvládnout,“ řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO).

Uzavření škol

V nemocnicích by mělo v následujících týdnech podle Prymuly pomáhat až 2400 mediků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například farmaceutických škol.

Od středy 14. října do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních. Všehcny typy škol přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Přitom teprve ode dneška bylo účinné opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat. Na výuku on-line už dnes přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Je nutné omezit sociální kontakty na minimum,“ uvedl během tiskové konference ministr školství Robert Plaga (ANO).

Ministerstvo školství včera ohlásilo zavření všech internátů a vysokoškolských kolejí, což vyvolalo vlnu nevole mezi studenty i rektory. Ministr Robert Plaga dnes sdělil, že vysokoškolští studenti, kteří jsou v karanténě či mají doma někoho rizikového, by mohli zůstat na kolejích i nadále. Měla by se na ně tudíž vztahovat výjimka z nařízení vlády.

Podle rektorky brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudové k tomu během úterka připraví ministerstvo pokyny. Vláda v pondělí rozhodla, že se studenti musí z kolejí ze dne na den vystěhovat. Ti přitom platí za pokoj nájem. Mnozí ve městech kromě studia i pracují a ze dne na den by přišli o bydlení.

Restaurace a bary

Počet úmrtí s koronavirem v Česku překročil tisícovku. Od ranních údajů na webu ministerstva zdravotnictví stoupl o 58 na 1045, řada úmrtí přibyla v předešlých dnech. Dosud nejvíc lidí za jeden den zemřelo s nemocí covid-19 v pátek, kdy bylo obětí 51. 

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). 

Na veřejně přístupných místech bude zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav. Cílem je omezit pití alkoholu na jakémkoliv zevním prostoru.

Hotelové restaurace budou hostům k dispozici do 20:00.

Shromažďování maximálně šesti lidí

Shromažďování v Česku bude kvůli epidemii covidu-19 od středy omezené na maximálně šest osob. Po dnešním mimořádném zasedání vlády o tom na twitteru informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření by mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Povinné roušky na zastávce MHD

Od úterý 13. října bude v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. Opatření proti šíření nemoci covid-19 platí zatím do 3. listopadu, kdy má skončit nouzový stav.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, epidemie, rouška, Robert Plaga, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Roman Prymula, Česko, Andrej Babiš, Danuše Nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středa přinese další zpřísnění opatření. Všechny školy přejdou na distanční výuku, zavřou se bary a restaurace  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.