Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Podle Prymuly dostanou na dva týdny stop sportovní a kulturní akce. Pokud opatření nezaberou, je ve hře i lockdown celé republiky

První podrobnosti přísnějších opatření, která v pátek oznámí ministr Roman Prymula (za ANO), se začínají objevovat již nyní. Mimo jiné by se nová opatření měla týkat uzavření divadel, kin a třeba nekonání koncertů. Stopku by také měly dostat sportovní akce. Ve hře je i distanční výuka na základních školách. Pokud by páteční opatření nezabrala, je podle Prymuly jedinou možností lockdown celé republiky.

Jedná se o úplném uzavření divadel nebo kin

Již ve středu Prymula avizoval zavedení zásadnějších opatření proti šíření koronaviru, a to s platností od pondělí. České televizi řekl, že opatření se nedotknou ekonomiky, ale volnočasových aktivit a budou platit dva týdny. Opatření ministr oznámí v pátek.

Kvůli zpřísnění opatření bude ve čtvrtek jednat přes videokonferenci premiér Andrej Babiš s Romanem Prymulou a zástupci všech sněmovních stran. Pak je bude ještě schvalovat vláda. Je tedy možné, že dojde k dílčím změnám.

Deníku Mladá fronta Dnes (MfD) ministr upřesnil, že se jedná o úplném uzavření například divadel. „Ohledně kultury opatření rozhodně budou,“ řekl Roman Prymula pro MfD. Uvedl, že se jedná o úplném uzavření například divadel, podle deníku nebudou ani koncerty a promítat nebudou ani kina. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu avizoval, že další omezení kulturních akcí nepodpoří, pokud nedostane více peněz na záchranu kultury.

Stopku dostane i sport

Zavřít by se měla také všechna vnitřní sportoviště, bazény či fitness centra. Opatření by se měla dotknout nejen amatérského ale také profesionálního sportu. Budou tedy s největší pravděpodobností zastaveny všechny soutěže.

Karanténa strávená v hotelu

Dalším opatřením má být možnost, aby člen rodiny nakažený koronavirem mohl strávit karanténu v hotelu vybraném vládou. Prymula chce také zavést opatření, které má snížit přenos viru mezi rodinnými příslušníky. Nakažený člen rodiny by tak mohl strávit karanténu v hotelu. „Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely,“ řekl ministr pro MfD.

O možnosti přesunout do hotelů část hospitalizovaných s koronavirem hovořil Prymula už ve středu. Mělo by jít o lidi, kteří nepotřebují zdravotní péči, pouze čekají na umístění do sociálních zařízení, řekl ministr rádiu Impuls. Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) v reakci na to řekl, že asociace zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi. K dispozici by měly být hlavně hotely, které jsou nyní uzavřené.

Červená Praha

V Praze musí být podle ministra Prymuly opatření proti šíření koronaviru tvrdší než ve zbytku regionů, které na semaforu nesvítí červeně. Právě tady počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 ve středu dosáhl 843. Odmítl ale, že by se chystal lockdown hlavního města.

Možný lockdown celé republiky

Ministr však zároveň přiznal, že pokud nezaberou opatření, která plánují vyhlásit v pátek, tak už je jedinou možností lockdown celé republiky.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, opatření, kultutra, sport, Roman Prymula, lockdown, divadlo, COVID-19, ANO 2011, Mladá fronta DNES, Česká televize, Andrej Babiš, Praha, Lubomír Zaorálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Přibyl

Tak hlavně to nech prověřit ty konfidentko a třeba uličním vejborem

Pátek, 9. října 2020, 14:34Odpovědět

Melánie Hiralová

Co to je tady za povedenou partičku lidí, kteří odmítají dodržovat opatření vlády a ještě ktomu vyzývají druhé? Právě kvůli těmto pitomcům a ignorantům jsme tam, kde dnes jsme. Je to bezohlednost k druhým. Máme v rodině úmrtí a kecy, které tady vede anonymní Kachle jsou opravdu nehorázné a myslím, že v době mimořádného stavu, i trestné! Necháme to prověřit.

Pátek, 9. října 2020, 14:29Odpovědět

Kachle Kachlic

nebudeme tu tolerovat nakej posranej Slovenskolampasackej hyenistickej bysnys!!!!!kurvaaaaa

Čtvrtek, 8. října 2020, 16:16Odpovědět

Kachle Kachlic

vyzivam vsechny at uz nechodi na testy a nekupuji rousky a nenechaji se ockovat nakou nepotvrzenou srackou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Čtvrtek, 8. října 2020, 16:14Odpovědět

Kachle Kachlic

kryple zelenej zkurvenej..stejne ty cisla jsou jedna velka fraska falesna,kterou ridi automat a realita je uplne jinde...vyzibam

Čtvrtek, 8. října 2020, 16:13Odpovědět

Zdeněk Lachman

Dobytku tojefuk. To se bojíte napsat své příjmení. Máme podle soudruhů estébáků z ODS a feťáků svobodu. Nebo se bojíte odezvy rodiny a sousedů. Takto se podepisují fanatici ODS.

Čtvrtek, 8. října 2020, 12:38Odpovědět

Zdeněk Lachman

Nic nového. Taková opatření jsou v Evropě. V Británii je uzavřeno 90 univerzit. Ve Španělsku oblast Madridu. V Německu Bavorsko a Braniborsko. Nová karanténa čeká celou Evropu. Na Floridě v USA je karanténa a asi hned nezmizí. Tam je vše uzavřené. Lidé jsou doma a nikam nesmí chodit. Kamarádka má na Floridě syna tak spolu hovoří skypem.

Čtvrtek, 8. října 2020, 12:33Odpovědět

gabriela Kačerová

Hlavne at zavrou brzo hospody plne ozralcu co na sebe pod vlivem alkoholu prskaj a serou na rousky.Na jare bylo zavreno a nebylo tolik nakazenych.Prymula radsi resi kina a divadla kde divaci mlci a koukaji dopredu na podium nebo kino.

Čtvrtek, 8. října 2020, 12:17Odpovědět

Libuše Vlasáková

Prosím, uvědomuje si pan Prymula, že i jeho mzda jde z peněz lidí ? A že to s námi myslí dobře, na to kašlu, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Čtvrtek, 8. října 2020, 12:08Odpovědět

Akivn Pokorna

Ale prosím Vás, vy furt píšete aky neskutočný počet ludi je nakazených. Nikto z nás nevie čo je pravda. Je mnoho ludi ktorý sú objednaný na testy COVID19 ale nedostaví se tak automatický je im vygenerovaná sms tzv. robotom že je pozitivny. To mu sa fakt hovori zodpovednost štátu ????????????. Česká vláda nazvaná,,Poďte hráť pink-pong, Vy budete pink a my pong.''

Čtvrtek, 8. října 2020, 12:04Odpovědět

Libuše Vlasáková

Prohlašuji, že dobrovolně přispěji na důkladné psychiatrické vyšetření p. Prymuly !

Čtvrtek, 8. října 2020, 12:04Odpovědět

Jana Pospíšilová

Jsem čech a nestydím se ta to, ale 100% vím že moje maminka (73 ) let vůbec neví co je to LOCKDOWN, když už to autor píše tak ať to píše pro čechy a ne jen pro poameričtěný lidi,jsme v čechách tak prosím české názvy.

Čtvrtek, 8. října 2020, 11:40Odpovědět

Johana Stružková

Takže bude další lockdown a můžeme se jít pást na trávník. Už teď hodně lidí krachuje nebo je bez práce kvůli předchozím opatřením. Kdokoliv poskytuje nějaké služby je teď ohrožený bankrotem i bez uzavírek - nechodí lidi, protože se bojí kvůli mediální masáži a nebo nemají peníze. To je dilema, buď virus nebo zdechnout hladem. Těžko říct, co je lepší... Pokud se bude uzavírat, tak i já osobně skončím na ulici a ani zdaleka nejsem jediná. A to neříkám v nadsázce. Přitom kdyby šlo o smrtící virus, tak se kolem toho tak nešaškuje. Ze začátku jsem i věřila, že snad o něco vážného jde, ale teď už se těžko věří i těm seriózním zprávám. Jsme zahlcení informacemi, přitom půlka z toho je lež. Ti kteří opatření navrhují je sami nedodržují nebo je všelijak obchází (nehledě na to, že ani nejsou schopní se domluvit jak to teda má být). Chodíme s rouškama jak idioti - stejně s nima skoro nikdo neumí zacházet, spousta lidí žmoulá v kapse tu samou jednorázovku klidně i celý týdny (a ten zbytek ji nosí pod nosem), takže je to spíš kontraproduktivní. Každej odborník říká něco jinýho a neustále se ukazuje, že stejně ví houby... Kdyby šlo o lidi a jejich životy, tak by se podle toho jednalo od začátku, ale zdá se že jde jenom o prachy a v takovým případě si umím představit, že až se všechno zavře tak budou protesty i tady (a to si češi běžně nechají srát na hlavy až dokud není pozdě, do té doby jenom remcají v hospodě).

Čtvrtek, 8. října 2020, 11:32Odpovědět

Jiří Přibyl

Ne vládu sem tím nemyslel psal jsem o jatečním dobytku či hospodářském

Čtvrtek, 8. října 2020, 11:14Odpovědět

Michal Tojefuk

Myslíte dobytek ve vládě? Nahrabáno mají dost a pak otroci po vypuštění ze řetězu budou vděčně makat na pány.

Čtvrtek, 8. října 2020, 11:08Odpovědět

Jiří Přibyl

Když vypnout tak komplet jen nevím kdo se postará o dobytek,kdo zpracuje mléko odveze upeče chleba kdo ho rozveze a prodá.Ono vypnout uředníky kteří budou doma za sto procent platu na to netřeba vojenskou hodnost.

Čtvrtek, 8. října 2020, 11:01Odpovědět

Podle Prymuly dostanou na dva týdny stop sportovní a kulturní akce. Pokud opatření nezaberou, je ve hře i lockdown celé republiky  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.