Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Roušky se budou muset nosit i ve firmách. Při dodržení rozestupů budou platit výjimky

Povinnost nosit roušky bude od čtvrtka platit i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji mít nemusí. Na dnešní videokonferenci s novináři to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nově se povinnost bude týkat také vnitřních hromadných akcí bez ohledu na počet účastníků, dosud tomu tak bylo u akcí nad 100 lidí.

Roušky ve firmách i na hromadných akcích

Na dnešním jednání Centrálního řídícího týmu chytré karantény se na zvýšení protiepidemiologických opatření dohodl ministr zdravotnictví. Odpoledne Vojtěch pak upřesnil, že se nošení roušek bude povinně týkat také všech hromadných akcí, dosud to bylo omezeno na 100 osob, a také v kancelářích, pokud mezi sebou zaměstnanci nebudou moct dodržet dvoumetrové rozestupy. Ti, kdo rozestupy dodrží a po většinu času zůstávají na jednom pracovním místě, roušky mít nemusí.

Výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Roušky ve vnitřních prostorách v celé republice

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Týká se to i společných prostor škol, ve třídách ale nařízeny nebudou. Chránit si ústa a nos je nyní nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. V Praze pak ode dneška povinnost platí i v obchodech a nákupních centrech a na poštách. 

Ministr během konference odmítl, že by se vláda chystala znovu plošně zavírat obchody a restaurace. Možné omezení otevírací doby však nevyloučil. „Plošné zavírání nechystáme, snažíme se ekonomická opatření minimalizovat jen do regionů, kde je situace nejhorší,“ vysvětlil.

Dodržujte 3R, vyzývá ministr

Vyzývám všechny občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité. Každý z nás může svým odpovědným přístupem přispět ke zvládnutí této epidemie,“ vyzývá Vojtěch na svém Twitteru.

Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, vláda, roušky, firmy, rouška, Adam Vojtěch, ANO 2011, Česko, Praha, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky se budou muset nosit i ve firmách. Při dodržení rozestupů budou platit výjimky  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.