Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze je rekordní počet nakažených a stoupá zájem o testování. Nejspíš přijdou nová opatření

Prahu nejspíš čekají další opatření proti šíření koronaviru. Den před rozšířením povinnosti nosit roušky na pražské obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v pražských nočních podnicích oznámila hygienička Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek nakažených v Praze překročil 200 osob, což je nový rekord. Do dnešního odpoledne v Praze přibylo 220 nakažených. Zájem o testování na nákazu covidem-19 v září narostl na mnohých odběrových místech v Praze až dvojnásobně.

V Praze je poprvé přes 200 nakažených za den

Počet případů stoupá. „Dnes máme hlášeno 220 případů, to je zatím rekord v počtu hlášených případů na území hlavního města Prahy,“ řekla vedoucí pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Již zítra začnou platit nová opatření, která by měla šíření koronaviru zpomalit. Jde o nošení roušek v obchodech a omezení otevírací doby barů a restaurací, které budou muset být zavřené mezi půlnocí a šestou ráno.

Právě toto opatření považuje Jágrová za zásadní. „Vychází to z poměrně vysoké nemocnosti návštěvníků klubů,“ uvedla a dodala, že v pražských klubech se nakazilo i několik turistů z Německa. V České republice platí povinnost nosit roušku ve veřejné dopravě a na úřadech, v Praze budou muset být roušky nasazeny od zítřka i v obchodech. Kadeřnictví se opatření týkat nebudou. Už do příštího týdne by měla být připravena nová opatření.

Tříhodinové fronty ve Všeobecné fakultní nemocnici

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze otestují na covid-19 asi 150 až 250 lidí denně, tedy podle zástupce mluvčí Michala Schneidera významně více než v srpnu. Tehdy VFN provoz odběrového místa na adrese Na Bojišti 1 v Praze 2 spustila. Samoplátci a indikovaní se k vyšetření mohou objednat online, volná místa k objednání jsou však nejdříve ke konci příštího týdne. Většina lidí se k vyšetření podle Schneidera dostaví bez objednání. Na místě tak v pracovní dny vznikají fronty s čekací dobou až tři hodiny. Navýšení kapacity však vedení nemocnice podle mluvčího zatím nezvažuje.

O polovinu více osob než v prázdninových měsících nyní testují v odběrovém místě v Thomayerově nemocnici. Způsobeno je to vyšším zájmem lidí o testování i zvýšením kapacity místa, díky čemuž mohou zdravotníci v místě provést více testů. Kapacita podle mluvčího Petra Sulka se navýšila 1. září. Možnosti testování na covid se v nemocnici budou dále rozšiřovat. „V dohledné době plánujeme otevřít ještě další dvě nová odběrová místa pro dospělé a jedno pracoviště pro dětské pacienty," uvedl Petr Sulek.

Nová odběrová místa

V areálu Ústřední vojenské nemocnice nyní fungují tři odběrová místa. Poslední z nich je v provozu od 31. srpna. Podle informací na webu nemocnice je díky jeho zprovoznění možné v ÚVN testovat na covid-19 až 1000 osob denně. EUC zajišťuje nyní provoz jednoho odběrového místa, podle mluvčí EUC laboratoří Evy Hokrové vedení společnosti zvažuje otevření dalšího.

Od pondělí 7. září provozuje dvě nová odběrová místa ve Vajgarské ulici v Praze 9 a v ulici Československého exilu v Praze 12 společnost AeskuLab. Testují zde pouze předem objednané samoplátce. Pracovníci laboratoře provedou nyní asi deset odběrů za hodinu. V budoucnu nicméně společnost podle Kateřiny Konečné plánuje testovat i indikované osoby a zvyšovat délku pracovní doby na odběrových místech.

Na letišti testují z kapacitních důvodů pouze samoplátce

Ve Žlutých lázních v Praze-Podolí opět od poloviny srpna testuje laboratoř SPADIA. Pracovníci laboratoře VIDIA-DIAGNOSTIKA testují od srpna nedaleko O2 arény. Firma GHC Genetics v témže termínu otevřela ve spolupráci s pražským magistrátem odběrové místo na Václavském náměstí. Pracovníci GHC testují také na letišti Václava Havla. Podle informací na webu společnosti na letišti testují z kapacitních důvodů pouze samoplátce. Potýkají se však s velkým zájmem a zájemce o testování musí i odmítat.

Zájemci se v Praze mohou nechat otestovat dále například v Nemocnici na Bulovce, ve Fakultní nemocnici v Motole nebo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Foto Vít Hassan

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Praha, COVID-19, Zdeňka Jágrová, obchod, rouška, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Ústřední vojenská nemocnice, Kateřina Konečná, Letiště Václava Havla, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze je rekordní počet nakažených a stoupá zájem o testování. Nejspíš přijdou nová opatření  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.