Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Airbnb se z koronavirové krize vzpamatuje, míní ekonom. Náběh do stavu před pandemií bude delší

Provozovatelé krátkodobých pronájmů zažívají krušné časy. Aktuální koronavirová krize uzavřela hranice a tím se zastavil příliv zahraničních turistů, kteří tvoří nejpočetnější část klientů. Podle ekonoma a ředitele výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) je nepravděpodobné, že by současná situace mohla byznys s krátkodobými pronájmy zlikvidovat.

„Je absurdní myslet si, že je to konec krátkodobého pronajímání. Tento obchodní model ukázal, že je nesmírně atraktivní a má obrovskou poptávku. Proto po normalizaci stavu bude nabídka platforem jako Airbnb určitě obnovena, byť bude náběh do stavu před krizí delší v důsledku smluvního vázání některých bytů v dlouhodobých pronájmech,“ shrnul ekonom Aleš Rod.

Kvůli velkému propadu poptávky totiž musela řada provozovatelů krátkodobých pronájmů přehodnotit svůj byznys a dala své byty k dlouhodobému pronájmu. Ani měsíc poté, co se koronavirová krize začala projevovat na realitním trhu, nepřestávají do pražské nabídky nájemních bytů ve velkém přibývat prostory původně určené na krátkodobé pronájmy. O tom jsme informovali minulý týden.

Koronavirus drtí Airbnb. Majitelé pražských bytů se začínají orientovat na dlouhodobé pronájmy

Němci, Američani, Britové. Tři národy, které při cestách do Česka nejčastěji využívají krátkodobé pronájmy. O cizincích si však kvůli aktuální koronavirové krizi mohou nechat pronajímatelé bytů pouze zdát. Kvůli uzavřeným hranicím přicházejí o...

„Současná krize bude mít na krátkodobé pronájmy dopad, jelikož tento segment je samozřejmě závislý především na cestovním ruchu ze zahraničí,“ dodal Aleš Rod.

Zahraniční klientela je pro majitele bytů určených pro krátkodobé pronájmy v tuzemsku nesmírně podstatná a bez ní jen těžko přežijí. Podle čísel Českého statistického úřadu v loňském roce využilo například Airbnb 1,16 milionu zahraničních turistů a něco málo přes sto tisíc Čechů.

„Problém je zejména nejistota z budoucího vývoje. Každým dnem majitelé krátkodobých pronájmů odmítají déle čekat a začínají jednat. Proto se majitelé aktiv v podobě bytu logicky snaží tyto zhodnocovat jinými dostupnými cestami, což jsou dlouhodobé pronájmy. Ačkoliv vnitrostátní cestovní ruch se krátkodobé pronájmy též naučil intenzivně využívat, investoři – zejména ti v turisticky rušných destinacích – na výpadek poptávky logicky reagují, protože jen domácí poptávka jejich aktiva nevykryje,“ uzavřel ředitele výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz.

Lepší komunikace s úřady

Digitální platformy typu Airbnb navíc brzy postihne další podstatná změna. Prezident Miloš Zeman minulý týden podepsal novelu zákona, podle které budou muset podobné platformy sdílet s českými úřady informace o ubytovatelích i o uzavřených smlouvách. Nová povinnost by mohla podle ministerstva pro místní rozvoj pomoci při trasování lidí, kteří přišli do styku s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. 

Provozovatelé budou podle zákona muset na vyžádání sdělit do 30 dnů obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu. Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii.

Sdílení informací by mělo podle důvodové zprávy omezit nedovolené podnikání, a naopak umožní získat základní přehled o cizincích, kteří se dočasně pohybují v Česku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Airbnb, turismus, koronavirus, koronavirová krize, ekonom, podnikání, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), cestovní ruch, Živnostenský úřad, Miloš Zeman, Český statistický úřad, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Airbnb se z koronavirové krize vzpamatuje, míní ekonom. Náběh do stavu před pandemií bude delší  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.