Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koronavirus drtí Airbnb. Majitelé pražských bytů se začínají orientovat na dlouhodobé pronájmy

Němci, Američani, Britové. Tři národy, které při cestách do Česka nejčastěji využívají krátkodobé pronájmy. O cizincích si však kvůli aktuální koronavirové krizi mohou nechat pronajímatelé bytů pouze zdát. Kvůli uzavřeným hranicím přicházejí o statisíce i miliony. Řada provozovatelů krátkodobých pronájmů proto musela přehodnotit svůj byznys a dala své byty k dlouhodobému pronájmu.

Zahraniční klientela je pro majitele bytů určených pro krátkodobé pronájmy v tuzemsku nesmírně podstatná a bez ní jen těžko přežijí. Podle čísel Českého statistického úřadu v loňském roce využilo například Airbnb 1,16 milionu zahraničních turistů a něco málo přes sto tisíc Čechů.

Ani měsíc poté, co se koronavirová krize začala projevovat na realitním trhu, nepřestávají do pražské nabídky nájemních bytů ve velkém přibývat prostory původně určené na krátkodobé pronájmy.

Například portál Bezrealitky.cz nabídl od začátku března asi o 2000 bytů více, než byla očekávání, a to i přesto, že počty nabízených nájemních bytů ve všech okolních krajích spíše klesají.

„Jak se zdá, přes Bezrealitky a částečně makléře se pronajímají především byty jednotlivců, přestože jsou zde i výjimky, kdy do nabídky získáme celý bytový dům, původně sloužící krátkodobým nájmům,“ zmiňuje ředitel Bezrealitky Hendrik Meyer.

Ceny padají především u luxusních bytů

Situace se podle něho začíná pomalu odrážet i v cenách. Nejvíce zasažen je segment prémiových bytů v centrálním městě. Zde ceny v některých případech klesly asi o pětinu.

„Byty původně určené na krátkodobý pronájem tvoří hodně specifickou kategorii, jsou v prémiových lokalitách, často atypické svými rozměry nebo dispozicí. Pokud je majitelé chtějí pronajmout místnímu rezidentovi, musí jít s cenou radikálně dolů, jinak neuspějí,“ uvádí Meyer.

S téměř úplným zastavením cestovního ruchu a s uzavřením hranic se totiž zastavil i příliv zahraničních turistů a pronajímatelé Airbnb raději vrátili byty krátkodobého pronájmu na trh pronájmu dlouhodobého, aby nemuseli své podnikání úplně odepsat.

Někteří pocítili výpadek příjmů opravdu hodně a na pronájem své nemovitosti dost spěchají. Takové inzeráty poznáte, nabízí při rychlém jednání slevu a klidně vám i měsíční nájem odpustí.

Boj s Airbnb na pražský způsob. Náměstek Hlubuček pronajímá svůj byt turistům

Zatímco vedení hlavního města se ve svých vyjádřeních chlubí tím, jak bojuje s Airbnb a podobnými platformami, náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) pronajímá jeden ze svých bytů v centru Prahy právě přes tyto aplikace. Upozornil na...

Nárůst turistů až v příštím roce

Podle České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí přichází majitelé bytů absencí turistů o obrovské částky. I po otevření hranic ale bude trvat, než se do České republiky vrátí zahraniční turisté, kteří jsou nejčastějšími hosty tohoto ubytování. Jejich opětovný nárůst se nedá očekávat dříve než za rok. 

Ubytování typu Airbnb totiž využívají v tuzemsku nejčastěji Němci, Američané a Britové. Tyto státy jsou koronavirem hodně zasažené a jejich návrat ve vysokých počtech se proto nedá v blízké době předpokládat.

 „Navíc se očekává, že mnoho nízkonákladových aerolinek to nepřežije, takže bude problém i s levnou dopravou a tím vzniknou nové bariéry, které zpomalí rychlý návrat turistů do země,“ dodává předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí David Bureš.

Platforma Airbnb vyčlenila 250 milionů dolarů, aby pomohla hostitelům kompenzovat ztráty v souvislosti s koronavirem. Bude jim proplácet 25 procent storno poplatků ze zrušených rezervací s plánovaným příjezdem od 14. března do 31. května. Podle Bureše to však bude jen malá záplata. Airbnb mimo jiné začalo zdravotníkům nabízet ubytování zdarma nebo za zvýhodněných podmínek. Podle společnosti se do této akce zapojilo přes 40 tisíc hostitelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Airbnb, turismus, koronavirus, COVID-19, koronavirová krize, Česko, Český statistický úřad, Henk Meijer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus drtí Airbnb. Majitelé pražských bytů se začínají orientovat na dlouhodobé pronájmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.