Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Boj s Airbnb na pražský způsob. Náměstek Hlubuček pronajímá svůj byt turistům

Zatímco vedení hlavního města se ve svých vyjádřeních chlubí tím, jak bojuje s Airbnb a podobnými platformami, náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) pronajímá jeden ze svých bytů v centru Prahy právě přes tyto aplikace. Upozornil na to Deník N. Primátor Zdeněk Hřib ho vyzval, ať svůj byt pronajme dlouhodobě.

Hlubuček vlastní celkem tři nemovitosti. Jednu v Lysolajích, kde je starostou, dále v Holešovicích a v Dlouhé v centru Prahy. Právě poslední nemovitost pronajímá skrze aplikace ke krátkodobému pronájmu. O tom také informoval kolegy při koaličních jednáních.

Podle schváleného dokumentu se v Praze ke krátkodobému ubytování využívá přes 13 tisíc bytů a 84 procent z nich je v nabídce jako celé jednotky. 

„Mám několik nemovitostí a vlastním i byt v Masné ulici. Když jsme vedli debatu nad krátkodobými pronájmy, zmiňoval jsem, že jsem chtěl byt pronajímat dlouhodobě, ale bohužel nikdo tam dlouhodobě bydlet nechtěl, protože v centru kolem Dlouhé ulice se provozují krátkodobé pronájmy. Každý, kdo se mi do bytu nastěhoval, tam nechtěl být dlouhodobě, takže jsem byl nucen to nabídnout na krátkodobé pronájmy,“ vysvětlil pro Deník N Hlubuček.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) svého náměstka vyzval, aby svůj byt pronajal dlouhodobě. „Vyzval jsem náměstka Hlubučka, aby respektoval práci své stranické kolegyně ze STAN Hany Marvanové, přehodnotil svůj postoj a raději nabídl svůj byt k dlouhodobému pronájmu,“ reagoval pro Deník N Hřib.

Strážníci budou městu hlásit incidenty v souvislosti s pronájmem bytů přes Airbnb

Vedení Prahy bude spolupracovat s městskou policií (MPP) při řešení problémů se sdíleným bydlením typu Airbnb. Strážníci budou městu poskytovat informace o incidentech řešených v souvislosti s pronajímáním bytů. Město pak vyšle na místo...

Vedení hlavního města přitom dlouhodobě bojuje za zpřísnění podmínek pro pronajímání bytů skrze zmíněné platformy. Před měsícem schválili radní návrh čtyř opatření, která budou prosazovat při jednáních na ministerstvu pro místní rozvoj ohledně změn zákonů k regulaci platforem pro krátkodobé ubytování. Jak novinářům řekla radní Prahy pro legislativu Hana Marvanová (za STAN), největší shoda panuje na povinnosti Airbnb a dalších platforem obcím poskytovat informace o ubytováních.

„Bez legislativních změn, tedy změn konkrétních zákonů, Praha ani jiná velká města nemají zákonné nástroje, jak ke spokojenosti obyvatel řešit problém s platformami typu Airbnb,“ uvedla radní. Pražští poslanci se podobné návrhy pokoušeli ve Sněmovně prosadit loni, ale neúspěšně. V metropoli si místní obyvatelé zejména v centru stěžují na hluk, nepořádek a neustálé střídání nájemníků.

Kromě povinnosti platforem poskytovat obcím informace o počtu pronajímaných bytů a jejich využívání chce hlavní město prosadit další opatření. Prvním má být možnost samosprávy nařízením regulovat služby na svém území, například pomocí omezení počtu dní, kdy je možné byt pro tyto účely v roce využívat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Praha, Petr Hlubuček, Zdeněk Hřib, Airbnb, Starostové a nezávislí, hlavní město, Deník N, nemovitost, Hana Kordová Marvanová, Holešovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj s Airbnb na pražský způsob. Náměstek Hlubuček pronajímá svůj byt turistům  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.