Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Někdo musí říct už dost! Musíme s virem žít, ne s ním bojovat

Říká se, že každá krize přináší změnu. Většinou by to měla být změna k lepšímu. Manželská krize vztah posílí nebo ho zbortí. Výsledková krize u sportovního týmu dokáže tým stmelit nebo rozstřelit takovým způsobem, že se sportovci můžou při tréninku chytnout pod krkem.

Sportovní odvětví velice rád připodobňuji k byznysu. Správného kouče totiž nepoznáte podle toho, když třikrát v řadě vyhrajete, hodíte dál, rychleji plavete nebo skočíte dál. Správného kouče poznáte v krizi. Ze které vás buď vyvede nebo ji na vás svede.

Nastavení české vlády nám již jedenáct měsíců ukazuje, že jde o kouče druhého typu. Za vše můžeme my - tým. Jsme neposlušní hráči, kterým bylo zakázáno zajít po tréninku na jedno pivo, víno nebo kafe. A přitom víme, že kouč a management týmu chodí „lejt každej den“. Zároveň víme, že se snažíme a když se nám něco nepovede, tak nás kouč druhý den v novinách natře. Je to naše chyba. Kanálama bysme měli chodit.

Situace dneška není krizí pandemickou či epidemickou, chcete-li. Je hodnotovou krizí a krizí důvěry ve stát. Člověk, který podrží papalášsky se chovajícího hrdinu z Nagana na mne bude řvát, že jsem se šel projít s dětma pod sjezdovku?

Krize má další skvělou vlastnost. Dokonale obnažuje. Ukazuje nám, že je jedno kdo je ministrem, když celý náš systém není připraven na 21. století a uvíznul v devadesátých letech století minulého.

Abychom se z toho jedenáct měsíců dlouhého balastu mohli dostat, musí přijít někdo, kdo řekne: „Takhle ne! Už dost!“ Nebo současná garnitura musí změnit své nastavení. Jak se hezky moderně říká mindset.

Když si to zrekapitulujeme. Vláda chtěla ochránit nejslabší – nepovedlo se jí to! Vláda chtěla dobře trasovat – nepovedlo se jí to. Vláda chtěla motivovat lidi k testování – nepovedlo se jí to. A to především proto, že jediné co umí, je utahovat šrouby, vyhrožovat, strašit a porušovat vlastní pravidla.

Udivuje mě, že od chlapců a děvčat z parlamentu stále slyšíme slova typu: „musíme proti viru bojovat“, „jsme ve válce s virem“, „tohle nám pomůže vir porazit“, „očkování ten vir porazí“. Aha. A nedošlo vám tak trochu, že nejde o to porazit vir, ale žít s virem. On tu prostě bude a po něm přijde další. Opravdu vám to nedošlo?

Chápu, že udržování strachu a nouzového stavu vládě vyhovuje. Tisknou se levné peníze. Dluh zaplatí někdo jiný. Panovník potlačuje nouzovým stavem práva svých obyvatel, která mají zanesena v listině základních práv a svobod. A právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost je jedním z nich. Vláda se staví do role feudála, který určuje práva svých poddaných. Nesystematicky přerozděluje zdroje a rozděluje společnost. Díky svým rozhodnutím prohlubuje pomyslné příkopy mezi jednotlivými společenskými vrstvami, které byly vyhloubeny již dávno před epidemií díky myšlenkovému nastavení jednotlivých sociálních vrstev.

Díky takto feudálně nastavenému systému státní moci se někteří podnikatelé dostávají do stavu, kdy jsou rádi za ohlodanou kost. Alespoň tu kostičku pane králi nebo kůrku chleba bych prosil, jakoby se vkradlo do myslí dříve dravých podnikavců. Z hlediska psychologie se tomuto jevu říká stockholmský syndrom. Je to situace, kdy je týraný rád za pohlazení po vlasech, ačkoliv je opakovaně týrán.

Za sebe říkám tohle už ne! Najděte jiný způsob. Protiepidemický zákon, nahrazující nouzový stav, jste mohli mít schválený už dávno. Stejně bude potřeba. V globalizovaném světe není dnešní pandemická situace první ani poslední jakou naše generace zažije.

Od paní ministryně Maláčové jsem slyšel větu, že epidemická situace je horší než druhá světová válka. Tak prosím paní ministryně, doufám, že za tato slova na podzim ve volbách nepřelezete práh poslanecké sněmovny.

Její příčina, průběh, rozsah a lidské utrpení a pocity křivdy byly naprosto odlišné dnešku. Na druhou stranu, při druhé světové válce můj děda chodil do školy, lítal s klukama za barákem a lidé chodili sportovat. A to vše za zvuku sirén a občasného zpackaného náletu na konci války. A když jsem ho po sedmi měsících (ano sedmi) mohl navštívit a zeptal se ho na porovnání mezi válkou a epidemií, tak z něj vypadlo prosté hodnocení v tom smyslu, že takhle se žít nedá. A že si nemyslel, že po sametové revoluci zažije naše generace takové omezení svobod, jaké zažíváme dnes.

Nejen slova paní ministryně ukazují na naprostou propast mezi vládní garniturou a skvělými občany naší krásné země. Oni, rozuměj vláda, ztratili kontakt s realitou. Zkuste si prosím paní poslankyně a páni poslanci snížit mzdu na třicet procent své obvyklé gáže, škrtněte si benefity. Zkuste sami vzdělávat své děti. Myslím si, že kdybyste to zažili, tak do měsíce máme na stole protiepidemický zákon, který nám řekne, jak máme s virem žít a ochránit ty, kteří to potřebují.


Autor v roce 2020 přišel o tři blízké lidi. Je jedno jak zemřeli. Smrt je vždycky smrt. Nic jiného. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky komentář, vláda, koronavirus, Wolenby, krize, virus, právo, druhá světová válka, Vláda ČR, Sametová revoluce, Jana Maláčová, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romana Boušková

Paní Petro Voborníková, nikdo neumírá zbytečně, ani osudově, jak píšete. Každý odchází v daný čas, který mu je vyměřený.

Úterý, 9. února 2021, 10:15Odpovědět

Romana Boušková

Paní Jano Dole, tuto výzvu iniciovala Česká lékařská komora a její šéf Milan Kubek, který je, jak známo, jeden z největších covidalarmistů. ;-)

Úterý, 9. února 2021, 10:12Odpovědět

Jana Dole

Výzva Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ...........................................................................................................................Přestaňte šířit chaos a hrát mediální hryZdravotníci svými požadavky pojmenovávají to, co se vládě či poslancům v boji proti nákaze koronavirem příliš nedaří. Prvním požadavkem je prodloužení nouzového stavu. Následuje apel na ekonomickou podporu pozitivně testovaných lidí, aby se nebáli nahlásit rizikové kontakty.Dalším požadavkem je zveřejňování skutečně pravdivých údajů o situaci v nemocnicích a o počtech nemocných s covidem-19. Na to upozorňuje i Česká lékařská komora, která srovnáním statistik odhalila, že prezentovaná data neodpovídají realitě. Více jsme psali v článku V nemocnicích leží mnohem víc pacientů s covidem, než uvádějí statistikyRovněž zdravotníci žádají „konkrétní a pravdivé informace o přetížení zdravotnického personálu, o dramaticky zvýšených počtech pacientů a neúnosném množství odpracovaných směn“. V závěru zdravotníci politiky žádají, aby ukončili mediální hry, přestali šířit chaos, jasně a pravdivě informovali veřejnost a nezpochybňovali závažnost současné situace.Veřejnosti: Věřte nám, situace je vážná. Nenechte se znechutitTato výzva Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče má i druhou část, která je určena veřejnosti. Je o poznání laskavější a mimoděk přiznává lidem právo na zklamání z toho, jak se v Česku proti epidemii koronaviru postupuje.„Překonejte, prosím, své znechucení a zklamání z neoblíbených politiků, z dosavadních zmatků i některých absurdit. Neuchylujte se kvůli tomu ke konspiračním teoriím či k občanské neposlušnosti projevované nedodržováním opatření proti šíření koronaviru,“ prosí zdravotníci.Zároveň upozorňují na skutečný stav v českých nemocnicích: „Věřte, prosím, zdravotníkům, že situace ve většině nemocnic je už nyní kritická, neriskujte, nechtějte se tam ocitnout nebo tam svou nezodpovědností poslat své nejbližší. Věřte, že už je často pozdě, když pacienti v prudce se zhoršujícím stavu pláčí a litují toho, že dřív nevěřili závažnosti této nemoci a nechovali se zodpovědně. Nechtějte to také zažít!“

Úterý, 9. února 2021, 09:59Odpovědět

Miroslav Horáček

Vážená paní Voborníková, jak člověk žije, tak zemře, ve smrti se vždy ozrcadlí celý život. Žádná osudová smrt nexistuje. A ano, řiďme prostup viru společností. Ale vždy na základě dohody napříč společností. Nikdy na základě toho, že se určitý názor povýší na státní politiku a začne se prosazovat násilím, například skrze vládní opatření.

Pondělí, 8. února 2021, 21:03Odpovědět

Brandi Bele

Říkám to od začátku.

Pondělí, 8. února 2021, 20:15Odpovědět

Miroslav Horáček

Souhlasím. Říci "dost" je třeba na demonstraci. V Praze alespoň 10 000 lidí. Která politická síla ji svolá?

Pondělí, 8. února 2021, 19:34Odpovědět

Romana Boušková

Skvěle napsáno. Díky.

Pondělí, 8. února 2021, 18:24Odpovědět

Karel Malý

Není ani chlap. Neumí si přiznat vinu. Nápověda : Můžeš ta to ty a i za úmrtí známích osobností.

Pondělí, 8. února 2021, 17:27Odpovědět

Karel Malý

Po roce a přivedení do ekonomické krize se takto vyjadřuje????Je nutné se podívat do zrdcadla na viníka.

Pondělí, 8. února 2021, 17:24Odpovědět

Karel Malý

Hrozné. Není nemocný????

Pondělí, 8. února 2021, 17:22Odpovědět

Vladimír Klíma

Souhlasím, i když ne ve všem. Všude čteme jak se nám to či ono nelíbí, nejsme spokojeni s tím či oním. Faktem je, že jsme to dovolili. Je otázka jestli to jde změnit, a když ano jak, když volby fungují jenom jako. Zřejmě budeme muset jít a tu bandu vyhnat, návod nám dal sám nejvyšší.

Pondělí, 8. února 2021, 16:08Odpovědět

Milan Šulc

No myslím, že lépe bych to nenapsal. To co se v článku píše je naprostá pravda, jen se divím, že my Češi jsme tak hloupý národ, že takovouto vládu jsme si nejen zvolili, ale ještě ji tolerujeme u moci! To lze nazvat jedině příměrem " Český občan=hlupák"

Pondělí, 8. února 2021, 13:48Odpovědět

Petra Voborníková

Ale tak hloupý nikdo není, aby si myslel, že jde vir porazit, všichni už přeci vědí, že se s ním budeme muset naučit žít, protože už tu bude na věky.. Ale musí se tak stát až poté,co bude vir pod kontrolou, řízený, až bude proočkovaná společnost, hlavně ta riziková, aby zbytečně neumírali lidé. Nelze nechat nezřízeně vir prostupovat společností, Vám by se taky asi nelíbilo, kdybyste si byl téměř jist, že při nakažení pravděpodobně zemřete, protože patříte do rizikové skupiny. A kecy o tom, že se má riziková skupina chránit jsou jen kecy, je to neproveditelné! Jak se má asi chránit hypertonik s diabetem, který bere léky, vpodstatě si bez větších problémů žije normálním životem, potraviny si může obstarat všemi možnými způsoby, jakých je dnes nepřeberné množství, takže do obchodu mezi lidi chodit nemusí, ale musí chodit do zaměstnání, jezdit MHD a hrozí mu, že se může kdekoliv a kdykoliv nakazit a tím ohrozit svůj život? Jakože má dát výpověd z práce a uzamknout se doma, jenom proto, že Vy jste sobecký, chcete si žít, nechcete být omezován na úkor druhého, ten at si klidně zemře, protože smrt je jenom smrt! Jak hnusné, tohle napsat! Zamyslete se trošku nad těmi svými hloupými povrchními názory! A ano- smrt je vždycky jenom smrt, ale je smrt osudová, kterou nikdo ničím neovlivní, pak je smrt zbytečná- tragická a pak tahle na covid, které se může předejít, ale takový lidský život někteří omezení jedinci raději vymění za víkend na sjezdovce..Protože-- co je mi do druhého, že?

Pondělí, 8. února 2021, 13:30Odpovědět

Milan Kochaník

Navíc má zdravotní junta jediné štěstí, že žije v době, kdy "levné" peníze nevedou k hyperinflaci, protože je velká produtivita práce i přes veškerá omezení a tak je za ty peníze co pořídit, ale nesmí se přestat vyrábět úplně a potlačovat služby dlouhodobě, u těch by to pak k zvýšené inflaci nakonec vedlo.

Pondělí, 8. února 2021, 13:09Odpovědět

Jan Soudek

Naprosto souhlasím. Skvělý, výstižný komentář. Tesat do kamene

Pondělí, 8. února 2021, 13:05Odpovědět

Hrubá Martincová Michaela

Skvělý článek, naprosto výstižný a pravdivý. Žádná lživá propaganda, kterou nás 99% dnešních médií neustále masíruje. Před autorem smekám - jen tak dále.

Pondělí, 8. února 2021, 13:03Odpovědět

Pavel Kule

No jo změnil se volebná zákon a vyžírkům začíná svítat,že by to letos nemuselo klapnout.Tak se snaží najednou být za ty hodný.Ale neboj Andrejko my nezapomínáme.

Pondělí, 8. února 2021, 12:54Odpovědět

Zděnka Hrebeňová

Naprosto přesné a výstižné

Pondělí, 8. února 2021, 12:48Odpovědět

Eva Adamovská

Podle nedělních údajů ministerstva zdravotnictví zaznamenal Izrael v sobotu 2625 nových infekcí koronavirem z 28 852 provedených testů; Ve vážném stavu bylo uvedeno 1 144 pacientů, z toho 312 pacientů na ventilátorech.....

Pondělí, 8. února 2021, 12:35Odpovědět

Jan Bažant

Souhlasím a podepisuji v plném rozsahu.

Pondělí, 8. února 2021, 12:14Odpovědět

Někdo musí říct už dost! Musíme s virem žít, ne s ním bojovat  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.