Počasí dnes19 °C, zítra14 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Na Štvanici se dnes zapotí víc údržbáři než tenisté

Letošní sezóna Grand Slamů je za námi. Tradičně poslední se odehrálo US Open ve Flushing Meadows s největším tenisovým stadionem na světě – Arthur Ashe Stadium. A protože člověk nemůže být všude, nezbývá než sledovat některé turnaje v televizi. Je příjemné, když můžete závěrečné boje zhlédnout ve společnosti více lidí. Většinou v tenisových klubovnách, ale někdy i v oblíbeném sportbaru. Se 100% jistotou se vždy řeší, kolik se do tak velkého stadionu, jako je Arthur Ashe Stadium, vejde lidí. A pokaždé se na to ptají lidé, kteří tenis sledují jen jako diváci. Velice často sklouzne diskuze k nejvýznamnějšímu českému tenisovému areálu, Pražské Štvanici.

Možnost vidět božskou Martinu

Občas můžete zaslechnout názor, že si tenisté na minulý režim nemají vůbec co stěžovat, protože jim strana a vláda, z peněz všech pracujících, postavila krásný stadion. Mnohdy vyvstane otázka, co tam vlastně dnes je? To už je trošku trapná situace. Zejména když musíte vysvětlovat, že tam jsou kanceláře vedení ČTS, nějaká ubytovna pro hráče, dva kryté kurty pod hrací plochou a restaurace pro návštěvníky štvanického areálu. Aniž by chtěl člověk šířit poplašné zprávy, nelze s jistotou říct, zda je vůbec možný vstup do ochozů Štvanice. Areál byl dokončen jako dějiště závěrečného turnaje tehdejšího Fed Cupu. Naše děvčata sice vítězství nevybojovala, ale všichni fanoušci bílého sportu měli po velice dlouhé době možnost na vlastní oči vidět zbožňovanou Martinu Navrátilovou. Na tu dobu to bylo sportoviště velice dobré úrovně, kde se ještě nějaký čas pořádaly turnaje ATP.

Štvanice – kdysi slavný stadion, ale jak je tomu dnes?

Jaký je vůbec stav nejvýznamnějšího tenisového areálu dnes? V zimním období je na ploše umístěna přetlaková hala a povrch již dávno není antukový od světoznámého stavitele Sibery. Někdo rozhodl, že beton bude lepší. Ani tak tam neprobíhají jiné sportovní či kulturní podniky, jejichž pořádání by pevný podklad napomáhal. Mnoho fanoušků neví, jak se stadion vlastně jmenuje. Občas se na skeletu objevilo logo jednoho či druhého sponzora. Ale název aréna, jak je tomu například v hokeji? To tam nikdy nebylo. Přitom máme tolik osobností, které zná celý svět. V zahraničí si doslova libují v tom, že velké stavby pojmenovává po historických postavách. Neslušelo by použití jmen jako Drobný, Kodeš, Navrátilová, Lendl? Možná vás napadne i další český tenisový velikán.

I kdyby někdo s takovým návrhem přišel, souhlasili by vůbec tito lidé, aby se jejich jméno použilo na dnes již zchátralou stavbu? Propůjčil by vůbec někdo skomírajícímu svatostánku českého tenisu svoje jméno? Nejde jen o ten objekt, ale i o tradici a vztah k minulosti. Hlavně aby to nedopadlo jako v Kaderkově éře, kdy si osazenstvo svazu myslelo, že historie českého tenisu začala s jeho příchodem na Štvanici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky tenis, Štvanice, komentář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Štvanici se dnes zapotí víc údržbáři než tenisté  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.