Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Příběh tragického osudu a hrdinského života Jindřišky Novákové

Libeň má významné umělecké dílo. Nad vstupním portálem do ZŠ Bohumila Hrabala je zavěšeno kolo jež je jako památka na statečnou Jindřišku Novákovou.

Před vstupem do Základní školy Bohumila Hrabala v pražské čtvrti Libeň je zavěšené umělecké dílo, které si získalo srdce mnoha obyvatel i návštěvníků města. Instalace nazvaná "Dívka s kolem" nejenže zaujme svou výraznou vizuální podobou, ale také vypráví příběh o životě a tragickém osudu mladé dívky, Jindřišky Novákové, který se stal inspirací pro tuto výjimečnou tvorbu.

Dílo se skládá z mnoha obručí, mezi kterými jsou nataženy dráty, takže každá zvlášť připomíná cyklistická kola. Spolu jsou spojeny tak, aby vytvářely kouli. Na vrcholu sedí železný obrys dívky s rukou nataženou k nebesům. Navíc pod koulí jsou umístěny hrací prvky pro děti, které využívají motivy kola jinak – mají v sobě integrovaná řídítka či cyklistické sedačky. Autorem památníku je Lukáš Wagner.

Příběh za touto instalací se zasazuje o připomínku neuvěřitelné síly lidského ducha a hrdinského života Jindřišky Novákové. Jindřiška byla obyčejnou dívkou z Libně, která žila v době druhé světové války.

Jejich odvaha a statečnost však byly odhaleny nacisty. V roce 1942 byla Jindřiška zatčena a poslána do koncentračního tábora v Mauthausenu, kde byla i popravena.

Odvaha a odhodlání mladé Jindřišky

Umělecká instalace "Dívka s kolem" před ZŠ Bohumila Hrabala slouží jako připomínka Jindřišky Novákové a jejího statečného činu. Kolo, které dívka drží pod sebou, symbolizuje nejen její sílu a odhodlání, ale také pohyb a naději. Je to jako by se Jindřiška sama zapsala do historie a proměnila v inspiraci pro všechny kolemjdoucí.

Tato instalace slouží jako připomínka nejen Jindřišky Novákové, ale také všech obětí druhé světové války a totalitních režimů. Přináší nám možnost zastavit se na chvíli, zamyslet se nad lidskou odvahou a hrdinstvím a oceňovat svobodu, kterou dnes máme.

"Dívka s kolem" je také příkladem toho, jak umění může mít významný vliv na společnost a připomínat nám důležité historické události. Tato instalace nejen ozdobuje prostor před školou, ale také působí jako vzpomínka a vzpruha pro všechny, kdo ji míjejí. Připomíná nám, že i v nejtěžších časech můžeme najít sílu a naději a bojovat za to, co je správné.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 8

Štítky blog, Praha 8

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh tragického osudu a hrdinského života Jindřišky Novákové  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.