Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Prezidentské volby jsou za námi. Pánbůh zaplať! No a co dál?

Stále zřetelněji se ukazuje základní problém přímé volby. Tím je neustálé a těžko zastavitelné rozdělování společnosti na dva tábory. Vyhrocená kampaň a vyčerpávající mediální debaty, které na pracovištích i v rodinách generují spory mezi zastánci jednoho či druhého kandidáta rozhodně k zakopávání příkopů mezi lidmi nepomáhají. Ba naopak. A teď si představme, že by do druhého kola postoupili dva totožní kandidáti typu Andrej Babiš. Kandidáti, kterým jde o všechno, jednají bez skrupulí a morálních zábran a nevadí jim živit strach a nenávist ve společnosti.

Zvolený prezident Petr Pavel si rozdělení společnosti uvědomuje, a proto v jeho prvních rozhovorech po zvolení zaznělo, že po prezidentských volbách nevidí poražené a vítězné voliče. To je určitě posun k lepšímu, pokud vezmeme v potaz výroky Miloše Zemana po jeho zvolení v roce 2018. Nicméně, sbližování rozhádaných táborů nebude tak jednoduché, jak se může zdát.

Přestože Petra Pavla čeká oficiální nástup do úřadu až na začátku března, už nyní vidíme, že plánuje být aktivní jak na domácí půdě, tak v zahraničí. S takto silným mandátem od voličů mne jeho plány nepřekvapují a je to v pořádku. Jen jsme to u prezidenta za ty poslední roky zapomněli.

Andrej Babiš se během kampaně snažil Petra Pavla vykreslit jako nastrčeného vládního kandidáta. Nenechte se mýlit. Petr Pavel nebyl a rozhodně nebude hlásnou troubou současné vládní koalice. Vládní strany ho samozřejmě podpořily, ale neočekávejme, že bude nekriticky přejímat všechny koaliční návrhy.

Prezidentova role je a bude důležitá. Tím spíš, když si uvědomíme, v jaké se nacházíme situaci. Máme před sebou nelehké reformy a válka na Ukrajině také nespěje zatím k viditelnému konci. Aktivní prezident prostě bude muset zaujmout v těchto oblastech jasné a pevné postoje, které se nemusí líbit každému. A už jsme zase u těch příkopů.

Jaký bude vliv Petra Pavla na chod státu ale ukáže až čas. Nyní nás čeká inaugurace nového prezidenta. Mimořádná událost, kterou mám čest zažít jako poslanec dokonce osobně. Přesto ve mne bude i nadále hlodat červíček pochybnosti, zda znesvářená společnost a nutnost v budoucnu snášet možnou podobně vyhrocenou kampaň, stojí za přímou volbu. 

Na druhou stranu, buďme fakt rádi za možnost se ve volbách svobodně rozhodovat. Bohužel to stále ve světě není samozřejmostí. I přes úskalí, která to občas s sebou přináší. Díky, že k volbám chodíte, ať už volíte Petra nebo Pavla. Pardon, Babiše nebo Pavla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jiřího Havránka

Štítky volby, prezident, komentář, Jiří Havránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Prezidentské volby jsou za námi. Pánbůh zaplať! No a co dál?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.