Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Praktik odhalí varovné signály jako první

PR článek

Letošní století se nese ve znamení prevence. Jedině péče o vlastní zdraví, snaha předejít vzniku či rozvinutí některé z civilizačních nemocí je cestou, jak si užít léta života ve zdraví a v dobré fyzické i psychické kondici.

Některé choroby mají výrazný dědičný základ a dají se ovlivnit životním stylem. A pomoci ohlídat pacienty, aby prodloužili dobu, než se nemoc objeví, případně ji úplně zastavili či drželi pod kontrolou, mohou praktičtí lékaři. Slouží k tomu pravidelná preventivní péče, preventivní prohlídky, na které mají všichni dospělí od 18 let nárok jednou za dva roky a je hrazena ze státního zdravotního pojištění. Obsah preventivních prohlídek je koncipován s ohledem na četnost výskytu jednotlivých onemocnění v naší populaci. Je dobře známo, že závažná onemocnění se mohou vyskytnout i v mladém věku, proto je důraz kladen i na poučení o samovyšetřování (u žen prsů, u mužů prostaty a varlat).  Počáteční stadia onemocnění je vždy možné léčit lépe než rozvinutá a pokročilá.

Cukrovka, obezita a KVO

Civilizační nemoci se v populaci objevují stále častěji a ve stále nižších věkových kategoriích populace. O tom dobře vědí i praktičtí lékaři v Praze, jejichž klienti řeší velmi často vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, nadváhu a zvýšenou hadinu cukru v krvi. Někdy se objevují varovné signály už v rodinné anamnéze, velmi často jsou způsobené životním stylem: nadváhou, nedostatečným pohybem, nezdravým stravováním, nadužíváním alkoholu, stresem a celkovým diskomfortem životního režimu. Všechny ukazatele odhalí odběr anamnézy neboli zjišťování výskytu určitých onemocnění u pokrevních příbuzných. Především se jedná o nemoci kardiovaskulárního systému, metabolické nemoci, onkologické a psychiatrické choroby. Pokud laboratorní vyšetření prokáží některé parametry, které by mohly signalizovat nebezpečí nemoci nebo přímo nemoc, jsou pacienti převedeni do specializované ambulance. Zde lékaři pacienty dovyšetří a podle míry rizika či závažnosti onemocnění navrhnou léčbu. Ve chvíli, kdy je nemocný zaléčen, nastavená léčba zabírá, je možné a žádoucí převést pacienta zpět do péče „jeho“ praktika. Ten zná dokonale zdravotní historii nemocného a může ohlídat léčbu.

Důvěra a pravidelné kontakty

Pravidelné kontroly v ordinaci praktika většinou nemocných zklidní. Svému praktickému lékaři věří, mají pocit jistoty a bezpečí, což je pro průběh nemoci velmi důležité. A zkušený praktik si výhody takové pozice dobře uvědomuje a dokáže s pacienty pracovat. Dokazují to dobré výsledky se zaléčenými nemocnými i u praktiků v Praze.

Ohodnoť článek

Štítky nemoc, pacient, praktický lékař, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktik odhalí varovné signály jako první  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.